Česká hruška se postaví tisíciletým dubům i olivovníkům.

Na zisk Evropského stromu roku má jen 3 týdny.

Dneškem, 1. únorem 2024, se rozbíhá další ročník populární soutěže o titul Evropský strom roku. Letos bude moci veřejnost vybírat z 15 stromů, které zvítězily v národních kolech napříč Evropou. Mezi soutěžní země se vrací Litva, svého reprezentanta podruhé v řadě vyslala také Ukrajina. Národní barvy reprezentuje Hruška v širém poli u Mrákotína.

Hlasování bude probíhat od 1. do 22. února na adrese www.treeoftheyear.org.

„Hlasování letos provází několik změn, kratší dobu hlasování jsme zvolili pro podnícení dynamičtější a intenzivnější kampaně. Další novinkou je, že počty hlasů budou po celou dobu soutěže skryté, 8. února a 15. února ovšem odhalíme průběžné pořadí. Celá soutěž je nově celá v angličtině, abychom dali všem soutěžním stromům stejné podmínky. Doufáme, že tak bude letošní klání o to napínavější,“ slibuje si Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství, která české i evropské kolo organizuje. Výsledky organizátoři vyhlásí 20. března během slavnostního večera v Evropském parlamentu v Bruselu. Soutěž se koná za podpory Ministerstva životního prostředí a společnosti Škoda AUTO, záštitu nad pořádáním převzali europoslanci Luděk Niedermayer (EPP) and Michal Wiezik (Renew).

Památná a chráněná hrušeň není příliš velká, kolem kmenu měří asi dva metry a na výšku osm, je ale nesmírně odolná a statečná. Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. V jejím neobvyklém tvaru se odráží silný vítr, který na Vysočině vane nejčastěji ze západu a také její osamělá poloha uprostřed pole.

„Vítězství v soutěži Strom roku nás mile překvapilo a zviditelnilo nejen naši malou obec, ale celý Pardubický kraj. Nominace na Evropský strom roku je pro naši obec prestižní záležitostí a velice si toho vážíme. V hlasování pro Evropský strom roku nám pomáhají okolní média, MAS Hlinecko, Východočeské divadlo Pardubice, Facebook, webové stránky, školy, obyvatelé obce a naši přátelé a příznivci. Všem vřelé díky,“ komentuje Ludmila Vacková, která spolu s mrákotínskou komunitou strom do ankety navrhla.

Fotografie hrušně v kalendáři z roku 2021 byla prvotním impulsem, který Mrákotínské přiměl k její nominaci do ankety Strom roku, „Paní Groulíkové z MAS Hlinecko se fotka velice líbila, a tak navrhla přihlásit ji do ankety Strom roku,” uvádí starostka Mrákotína, Ludmila Vacková.

Místní nejdříve vůbec nečekali, že by se probojovala do finále. O titul Strom roku 2023 pak hrušeň  usilovala jako jediný zástupce ovocných stromů. Hlasující svým specifickým tvarem zaujala natolik, že ji poslali až do superfinálového kola. „A jaký nastal šok, když naše hruška vyhrála. Bylo to pro nás opravdu překvapení,“ dodává Ludmila Vacková.

Solitérní strom s příznačným názvem odvozeným ze známé zlidovělé písně „Stojí hruška v širém poli” se nachází nedaleko fotbalového hřiště, kde se každoročně pořádají oblíbené místní akce jako Country den či Moravský den. Na počest vítězství hrušky se přímo u ní uskutečnila menší oslava za přítomnosti řady lidí. „Opékaly se párky, zahrál i harmonikář a samozřejmě nemohla chybět kvalitní hruškovice,” vzpomínají její navrhovatelé.

Vítězství hrušky přineslo třísethlavé obci nejen popularitu. Podle slov místních se o hrušce stále povídá a jezdí se na ni dívat řada návštěvníků z širokého okolí. Na jaře roku 2024 ji zároveň čeká arboristické ošetření, které je podle paní Vackové opravdu zasloužené: „Než naši hrušku anketa proslavila, nedostávalo se jí žádné péče. Zkrátka si rostla, jak chtěla a byla vydána napospas osudu. Zjevně se jí však dosud dařilo vypořádat se se všemi nástrahami.”

V obci se nachází ještě několik dalších stromů. Podle místních i v jejich případě určitě stojí ke zvážení zkusit štěstí: a za pár let je, po vzoru hrušky, přihlásit do ankety. Návrhy přišly i od lidí, kteří si začali více všímat stromů kolem sebe. A z toho mají v Mrákotíně opravdu velkou radost.

Hrušeň v širém poli lze podpořit v Evropském stromu roku zde.

Seznam finalistů Evropského stromu roku 2024:

Číslo

Název stromu

Země

1

Dub rodiny Pálffyů

Slovensko

2

Kamélie

Portugalsko

3

Dub "Kaņepju"

Lotyšsko

4

Strom litevského patriarchy

Litva

5

Stojí hruška v širém poli

Česká republika

6

Cedr u školy Sainte-Marie

Belgie

7

Zelená dáma národního parku "Krka"

Chorvatsko

8

Srdce zahrady

Polsko

9

Lípa Maria

Nizozemí

10

Tisíciletý dub

Ukrajina

11

Španělský dub La Vega

Španělsko

12

Tisíciletý olivovník z Luras

Itálie

13

Viiraltův dub

Estonsko

14

Buk z Bayeux

Francie

15

Kaštanovník v Acton Parku ve Wrexhamu

Velká Británie

 

Fotografie zdroj Nadace Partnerství / Tom Kalous. Fotografie zaslal David Kopecký, tiskový mluvčí - děkujeme.

Česká hruška se postaví tisíciletým dubům i olivovníkům. Česká hruška se postaví tisíciletým dubům i olivovníkům.

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka