Mísy plné barev. Užijte si sezonu salátů naplno!

Také se vám v parném létě nechce zbytečně ztrácet čas v kuchyni a potit se u plotny? Máme pro vás řešení. Využijte vše čerstvé, co nám prázdninové měsíce nabízí – zeleninu, ovoce, bylinky i třeba sýry a zkombinujte je do lehkého salátu. Nebojte se v jejich přípravě experimentovat a vyzkoušejte i neobvyklé variace.

Léto je obdobím, kdy dozrává snad veškerá salátová zelenina. A kdy jindy budou saláty chutnat nejlépe, než když je připravíte z čerstvých surovin. Můžete vyzkoušet veganské, vegetariánské i verze s masem nebo mléčnými produkty. Záleží na vašich chuťových preferencích. Dbejte ale na to, abyste saláty připravovali z kvalitních surovin. Jen ty jim dodají nezaměnitelnou chuť i vůni.

Vybírejte pozorně

Doporučujeme sáhnout po potravinách pocházejících z ekologického zemědělství, u nichž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a tak bio zeleninu ani bio ovoce není třeba loupat. Navíc obsahují minerály a vitamíny v dobře vstřebatelné podobě pro tělo. Biopotraviny nabízejí třeba ekofarmy, jejichž seznam najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Zeleninu a jiné produkty v bio kvalitě zakoupíte také v obchodech. Musí ale nést označení logy biolistu nebo biozebry. Jen ta vám zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu.

Neomezujte se na zeleninu

Mnoho lidí se salátům vyhýbá z toho důvodu, že je prostě nezasytí. Opak je ale pravdou. Salát se totiž nemusí nutně skládat jen ze zeleniny. V poslední době jsou velice oblíbené například kombinace s čerstvým sýrem i ovocem, jako jsou maliny, borůvky nebo jablka. K salátu můžete přidat také kuskus nebo například grilované kuřecí maso.

Náš tip: Výborné sýry nejen do salátů nabízí Biofarma Bobrovník. Nachází se pod horou Šerák u obce Lipová-lázně v Jeseníkách. Rodinná farma se zaměřuje na chov ovcí a skotu, více informací o produktech a hospodaření se dozvíte zde.

Lehký salát s kuskusem, ovčím sýrem a ovocem

Suroviny: čerstvý ovčí sýr v bio kvalitě, ¼ balení bio kuskusu, dvě hrsti bio rukoly, hrst bio malin, hrst bio borůvek, lžíce bio medu, asi 1 dcl bio jablečného octu, kapka bio rostlinného oleje, hrst oříšků v biokvalitě dle chuti.
Postup: kuskus uvařte pole návodu a nechte vychladnout. Poté do mísy přidejte rukolu, omyté a očištěné maliny a borůvky, ovčí sýr nakrájený najemno a oříšky. Vše dobře promíchejte a vytvořte zálivku. Smíchejte med s olejem a přidejte ho do mísy. Salát poté dochuťte octem.

Kuřecí salát s broskví, borůvkami a zeleninou

Suroviny: 1 ks bio kuřecích prsou, větší hrst bio salátu, 1ks bio broskve, hrst bio borůvek, hrst nakrájených bio cherry rajčat, hrst nakrájené bio salátové okurky, 1 ks bio červené cibule, semínka v bio kvalitě, bio rostlinný olej, šťáva z bio citrónu, sůl a bio pepř.
Postup: nejprve si připravte maso. Doporučujeme ho okořenit pouze solí a pepřem, potřít z obou stran olivovým olejem a dát na gril. Mezitím si připravte salát, který vyperte a natrhejte do větší mísy. Poté přidejte nakrájená a očistěná rajčata, broskve (bez slupky), okurku a celé borůvky. Vše zakápněte olejem a promíchejte. Na závěr přidejte nakrájená kuřecí prsa, která zakápněte citrónem a posypte semínky.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.

Lehký salát s kuskusem, ovčím sýrem a ovocemKuřecí salát s broskví, borůvkami a zeleninouFarmářské trhyMísy plné barev. Užijte si sezonu salátů naplno!Mísy plné barev. Užijte si sezonu salátů naplno!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka