Pestré ovoce plné vitamínů je konečně tady

Inspirujte se sladkými recepty se švestkami a jablky

S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy. A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.

Povidla, koláče, bublaniny nebo třeba džemy a marmelády – abyste měli jistotu, že bude výsledek opravdu výtečný a plný chuti, měli byste při volbě produktů dbát na to, abyste vybírali z těch kvalitních. Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a ochutnat jejich bioprodukty.

Pro sezónní ovoce na farmu

Seznam míst, kam se můžete pro biopotraviny vydat, najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Interaktivní mapy pomohou vypátrat nejbližší farmy, kde sezónní bio ovoce nabízejí. V obchodech ovoce z ekologického zemědělství poznáte podle log biolistu a biozebry.

Bio dává smysl – nám i přírodě

Ekologičtí zemědělci, kteří produkují kvalitní ovoce v režimu bio, dbají zejména na to, aby byla zachovaná úrodnost půdy a biodiverzita v jejich sadech. Farmáři se vyhýbají hnojení průmyslovými hnojivy a využívají čistě přírodních procesů a produktů, namísto pesticidů. Na ekofarmách se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Plody z takto opečovávaného sadu budou jistě chutnat vám i přírodě. Více informací o biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.

NÁŠ TIP: Jablečný džem provoněný skořicí

Suroviny: asi 1 kg oloupaných bio jablek, nakrájených na kostičky, 40 ml šťávy z bio citrónu, kůra z jednoho bio citrónu, 120 g bio třtinového cukru, 200 ml bio jablečného moštu, 1 sáček bio vanilkového cukru, 1 lžička bio mleté skořice.
Postup: do většího hrnce přidejte jablečný džus, citrónovou šťávu, kůru, cukry a skořici. Nakonec vmíchejte také jablíčka. Směs přiveďte k varu a nechte vařit přibližně čtvrt hodiny. Následně snižte teplotu a vařte dalších 15 minut, dokud směs nezhoustne. Horký džem přelijte do sklenic, dobře uzavřete a nechte zcela vychladnout. Doporučujeme skladovat v chladu a tmavé místnosti.

Švestková bublanina pro zářivější víkend

Suroviny: asi 450 g vyloupaných bio švestek, 1 hrnek bio polohrubé mouky, 40 g bio bramborového škrobu, 1 lžička bio prášku do pečiva, ½ hrnku bio třtinového cukru, ½ hrnku bio rostlinného oleje, 2 ks bio vejce, 4 lžíce bio mléka.
Postup: ovoce omyjte a vypeckujte. Do mísy přidejte postupně vejce, cukr a olej. Směs umíchejte do pěny. Následně přilijte mléko, přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem. Dobře zamíchejte. Poté so připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem. Z mouky, cukru a másla prsty nachystejte drobenku. Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Nahoru přidejte ovoce. Posypte drobenkou a pečte asi půl hodiny na 180 stupňů.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.

Pestré ovoce plné vitamínů je konečně tadyPestré ovoce plné vitamínů je konečně tadyPestré ovoce plné vitamínů je konečně tadyPestré ovoce plné vitamínů je konečně tady

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka