Připravte si lahodné menu z kaki,

které vás zahřeje v chladných dnech

Užijte si během podzimních a zimních dnů dobroty, které vám připomenou léto a dny plné slunce. Připravte si recepty, v nichž hraje prim oranžové ovoce kaki Persimon Bouquet, které ještě nedávno dozrávalo na horkých španělských svazích. Do snídaňové kaše, polévky, pečených kuřecích paliček i lineckých sušenek vnáší kaki lahodnou plnou chuť. A kromě toho se toto ovoce nemusí loupat, neobsahuje pecky a snadno se krájí. Pusťte se do příprav!

Snídaňová kaše s kaki

Prohřejte si chladné zimní ráno rychle připravenou kaší, v níž se chuť ovoce hravě doplňuje s ořechy a medem. Na dvě sladké lahodné porce potřebujete:

Suroviny: 100 g ovesných vloček, 50 g tmavé čokolády, 3 kaki Persimon Bouquet, 100 g bílého jogurtu, med na pokapání, ořechy na posypání.
Postup: ovesné vločky nasypte do rendlíku. Přilejte tolik vody, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a občas promíchejte. Během chvilky vznikne hustá kaše. Podle potřeby můžete ještě dolít vodu. Do kaše přidejte na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Jedno kaki rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do kaše. Poté ji rozdělte do misek. Přidejte bílý jogurt, nakrájené kaki, nasekané ořechy a nakonec vše pokapejte medem.

Polévka s mrkví a kaki

Nenechte se zaskočit polévkou, v níž hraje prim ovoce. V kombinaci s mrkví, kari a kokosovým mlékem si připravíte nečekaně skvělý pokrm vonící exotikou. Na 4 porce si připravte:
Suroviny: 600 g mrkve, 2 kaki Persimon Bouquet, 1 šalotku, 1 lžíci másla, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku mletého kari, ½ lžičky mleté skořice, 600 ml zeleninového vývaru, 150 ml kokosového mléka, sůl, pepř.
Postup: kaki oloupejte a nakrájejte na kostky. Mrkve očistěte a nakrájejte na kousky. Šalotku nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku. Přisypte koření a nechte ho rozvonět. Poté přidejte mrkve, promíchejte a přilejte vývar. Polévku vařte, dokud není mrkev téměř měkká. Poté přidejte kaki, vařte ještě 5 minut a polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Vraťte ji na plotnu, přilejte kokosové mléko a polévku ještě prohřejte. Nakonec ji podle chuti osolte a opepřete. Servírujte s plátkem kaki.

Kuřecí paličky s kaki

Tak jednoduché, a tak dobré! Kuřecí paličky získají pečením s kaki příjemně nasládlou chuť, která se propisuje i do výpek a pak se krásně mísí s přílohou. I s pečením je příprava takového oběda zhruba na hodinku. Na recept se 4 porcemi potřebujete:
Suroviny: 12 kuřecích paliček, 2 kaki Persimon Bouquet, 1 lžíci koření na kuře, 2 lžíce másla, 2 šalotky, sůl, pepř.
Postup: maso osolte, opepřete a posypte kořením. Paličky vyskládejte do pekáčku a podlijte troškou vody. Na maso pak dejte kousky másla. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Poté přidejte na čtvrtky nakrájené kaki a šalotku. Promíchejte trochu ve výpeku a vložte zpět do trouby. Pečte dalších 20 minut. Hotové maso a kaki podávejte s kuskusem, bulgurem nebo quinoou.

Linecké sušenky s kaki

Nestárnoucí klasiku, jako je linecké, můžete jednoduše ozvláštnit skvělým rozvarem z kaki, který vylepšíte trochou rumu a skořice. Sušenky můžete připravit jako vánoční cukrový nebo jako originální dezert k odpolední kávě. Na zhruba 40 kusů potřebujete:

Suroviny na těsto: 300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 140 g másla, 3 žloutky, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.
Suroviny na dohotovení: 2 kaki Persimon Bouquet, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžíci rumu, špetka drcené vanilky.
Postup: do mísy prosejte mouku a cukru. Promíchejte spolu s citronovou kůrou. Přidejte žloutky, změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte aspoň na hodinku do lednice. Mezitím oloupejte kaki a rozmačkejte ho vidličkou. Čím zralejší použijete, tím lépe. Dejte ho do rendlíku, přidejte vanilku, skořici a trochu vody. Směs svařte tak, aby se tekutina zredukovala a vznikla konzistence husté kaše. Nakonec do směsi vmíchejte rum. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho tvary. Do poloviny z nich vykrojte ještě ve středu malý tvar. Sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je slepujte kaki směsí.

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách.

Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, PR consultant cammino... Zdroj fotografií: www.nejkaki.cz. Děkujeme

Připravte si lahodné menu z kaki, Připravte si lahodné menu z kaki, Připravte si lahodné menu z kaki, Připravte si lahodné menu z kaki, Připravte si lahodné menu z kaki, Připravte si lahodné menu z kaki,

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka