Stromem roku je podruhé v řadě hruška

stojí v širém poli u Mrákotína

Stromem roku 2023 se stala Hruška v širém poli z Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě se umístila Nepomyšlská lípa a bronzovou příčku obsadila Lípa na školní zahradě v Sulíkově. Během slavnostního vyhlášení na brněnské Hvězdárně a planetáriu to dnes, 24. října, odtajnili pořadatelé z Nadace Partnerství. Hruška získala 6 433 hlasů z celkových 28 250 a stala se již třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování.

Vloni zvítězila rovněž hrušeň z Příbramska, před třemi lety zase jabloň. Ne náhodou se letos na pultech obchodů objevila také speciální hrušková edice minerální vody Ondrášovka, která je generálním partnerem ankety. Kompletní výsledky nabízí web www.stromroku.cz.

Podívejte se na fotografie (zdroj Nadace Partnerství / Tom Kalous) a video vítězného stromu (zdroj Nadace Partnerství / Ondrášovka)

„Hlasy jsme se snažili získat, kde se dalo. Pomohla nám média v našem kraji, obecní úřady i školy. Anketu a naši hrušku jsme propagovali na sociálních sítích ale třeba i na Country dni nebo traktoriádě v Mrákotíně. Máme radost, že se díky anketě podařilo zviditelnit naší malou obec. Na hrušku se teď chodí dívat nejen místní, ale i lidé z širokého okolí,“ komentuje vítězství Ludmila Vacková, která strom do ankety navrhla.

Hruška získala své přízvisko díky zlidovělé písni „Stojí hruška v širém poli“ jako solitérní strom uprostřed lánů v malé třísethlavé obci Mrákotín na Chrudimsku. Památná a chráněná hrušeň obecná není příliš velká, kolem kmenu měří asi dva metry a na výšku osm, je ale nesmírně odolná a statečná.

„Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. V jejím neobvyklém tvaru se odráží silný vítr a také její osamělá poloha uprostřed pole,“ komentuje koordinátorka ankety Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství. Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy České republiky.

Hlasování v anketě letos nebylo zpoplatněné, podporovatelé stromů mohli darovat peníze dobrovolně.

„Díky darům v letošním i předchozím ročníku se podařilo vybrat na 150 tisíc korun, které Nadace Partnerství použije na granty na ošetření stromů. O ty se mohou ucházet obce, jejichž stromy se dostaly do finále, a to pro jakýkoliv potřebný strom rostoucí v jejich katastru,“ dodává Bolečková.

Vítězná hrušeň dostane své ošetření od společnosti PROSTROM Bohemia  jako již tradiční součást titulu. Postoupí také do zimního klání o Evropský strom roku. Stromy na druhém a třetím místě budou ošetřené technologií půdní injektáže od společnosti Groown, která přímo ke kořenům stromů dostává vláhu, vzduch i živiny.

Celé hlasování doprovázela také videokampaň v hlavní roli s populárním moderátorem Vladimírem Kořenem, za kterou stál generální partner ankety minerální voda Ondrášovka.

„Letošní vítězka neměla lehký osud a je skvělé, že se kolem ní dokázali místní lidé semknout a svými hlasy ji dostat až na první místo. Jsem ráda, že komunita získala pozornost pro tuto nevšední hrušku. Stromy bychom neměli brát jako samozřejmost, ale pečovat o ně tak, aby jejich krásu mohly ocenit i budoucí generace. Stejně jako vloni vzdáme vítězce hold naší limitovanou edicí minerálky s příchutí hrušky,“ zakončuje Kateřina Ceralová, senior brand manažerka Ondrášovky.

Finálové pořadí stromů:

pořadí

název stromu

kraj

Počet hlasů

1. místo

Stojí hruška v širém poli

Pardubický kraj

6433

2. místo

Nepomyšlská lípa

Ústecký kraj

6027

3. místo

Lípa na školní zahradě

Jihomoravský kraj

3823

4. místo

Divadelní lípa

Středočeský kraj

3720

5. místo

Borovice Krásná Pepina

Středočeský kraj

3256

6. místo

Havlíčkův dub

Vysočina

1577

7. místo

Jerlín Bedřicha Smetany

Středočeský kraj

1162

8. místo

Zábořská lípa

Jihočeský kraj

920

9. místo

Šťastná katalpa

Jihomoravský kraj

752

10. místo

Mladějovický dub

Jihočeský kraj

578

Celkem:

28248

 

Fotografie zdroj Nadace Partnerství / Tom Kalous. Video vítězného stromu zdroj Nadace Partnerství / Ondrášovka. Fotografie zaslal David Kopecký, tiskový mluvčí - děkujeme.

Stromem roku je podruhé v řadě hruškaStromem roku je podruhé v řadě hruškaStromem roku je podruhé v řadě hruškaStromem roku je podruhé v řadě hruškaStromem roku je podruhé v řadě hruškaStromem roku je podruhé v řadě hruška

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka