Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Ovesná kaše pro jarní detox

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Obilné kaše se skvěle hodí pro start do nového dne, a to nejen v případě, kdy jste se rozhodli pro jarní detoxikační kúru. Chuť nebude fádní, pokud pokrm zajímavě dochutíte. Novinkou je třeba jemně…

Připravit si ke snídani nebo svačině ovesnou kaši s ovocem, je skvělý nápad. O trochu potřebného zdravého tuku a dochucení se pak postará lžička ghí se skořicí a vanilkou. „Skořici a vanilku náš organismus rozhodně ocení, zvláště ve spojení se správnými tuky, mezi něž přepuštěné máslo rozhodně patří. Tuk je navíc výborným nosičem chuti koření. O skořici je známé, že podporuje trávení, celkově osvěžuje, a hlavně dodá pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Příjemné aroma má i vanilka, která je i známým afrodiziakem. Ve spojení těchto dvou koření s ghí tak vzniká dokonalá kombinace chutí a vůní, která navíc prospívá zdraví,“ popisuje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko důvody, proč se rozhodli uvést na trh novinku Ghí se skořicí a vanilkou.

Výborné vlastnosti přepuštěného másla (ghí) znaly ostatně už naše babičky. Na pár let ho sice nahradily margaríny, ale dnes se zase vracíme k tomu, co před lety fungovalo. „Ghí je zdravější než běžné tuky, nemusí se chladit a vydrží minimálně dvanáct měsíců. Při pečení jím lze nahradit všechny margaríny a máslo a dobře se hodí i pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Ghí se skořicí a vanilkou využijete i při přípravě palačinek nebo lívanců. Navíc krásně voní, jako čerstvě upečený štrúdl,“ dodává Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Recept:

Ovesná kaše se skořicovo-vanilkovým ghí

Suroviny na 2 porce: 1 hrnek ovesných vloček, ½ hrnku směsi ořechů, ½ hrnku mléka, 2 lžíce medu, 1 lžíce Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka, voda na zalití vloček a ořechů, ovoce na ozdobení.

Postup: 1. Ovesné vločky večer zalijeme vodou, aby byly ponořené, a necháme je přes noc namočené. 2. V další misce namočíme nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle…). 3. Ráno vodu z ořechů slijeme, ořechy přidáme k vločkám a vše zahříváme společně s trochou mléka (může být kravské i rostlinné) na mírném ohni a za stálého míchání asi 5 minut. 4. Na závěr osladíme medem, polijeme Ghí se skořicí a vanilkou a dozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Může to být mango, meloun nebo obyčejná jablka.

Pro zajímavost

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Má léčivé účinky, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej. Podporuje chuť k jídlu, trávení a celkově osvěžuje organismus.

Vanilka se v předkolumbovských dobách ve Střední Americe a později v Evropě používala i v oficiálním lékařství jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes je nepostradatelná hlavně v potravinářském průmyslu. Stačí si vzpomenout na vanilkovou zmrzlinu nebo pudink!

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...