Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Sezóna dýní je v plném proudu

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Tykev je vděčná zelenina, ze které se dá připravit spousta chutných pokrmů. A když víte, jak ji uskladnit na delší dobu, můžete z ní těžit nejen v zimě, ale dokonce i na jaře. Máme pro vás tipy, jak…

Kvalita a vzhled

Pravidlo číslo jedna zní – vždy vybírejte takové, které nejsou potlučené ani nahnilé. Kvalitní dýně najdete zejména na ekologických farmách, kde nejen zeleninu pěstují s láskou a v souladu s přírodou. Seznam těch, které bio zeleninu a další biopotraviny nabízejí, najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pokud nemáte čas na osobní návštěvu, můžete využít i faremní e-shopy nebo bedýnkové systémy. Zvolíte-li nákup v supermarketu, dbejte na to, aby potraviny vždy nesly označení logy biolistu nebo biozebry, jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o certifikovanou biopotravinu. Více informací o pěstování a ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

Poznej svého farmáře

Na vybraných farmách budou navíc v rámci projektu Poznej svého farmáře probíhat prohlídky a ochutnávky letošní úrody nebo třeba zajímavý program pro děti.

Náš tip: Svobodný statek na soutoku

Pro čerstvou a lokální zeleninu v bio kvalitě se můžete vydat třeba nedaleko Terezína v Ústeckém kraji, kde se nachází Svobodný statek na soutoku. Specializují se na bio zeleninu a další výrobky v bio kvalitě přímo na statku. Více informací najdete na www.svobodny-statek.cz.

Počkejte, až dozrají

Zralé plody poznáte jednoduše podle toho, že mají zaschlou stopku. Pokud ji odtrhnete v momentě, kdy ještě není zralá, mohou se skrze ni dostat do dýně bakterie a rychleji se pak kazí. Pokud je stopka ještě navlhlá nebo zelená, nechte ji na vzduchu dozrát. Ty, které ji mají ulomenou, spotřebujte jako první.

Správné skladování je základem úspěchu

Dýně nemají rády vlhko, a proto raději volte suchý, teplý byt než vlhký sklep. Ideální teplotní rozmezí je mezi 10-15 stupni. V případě městského bytu je ideální teplota do 20 stupňů. Nezapomínejte je ale pravidelně kontrolovat. Menší jsou zpravidla náchylnější k hnilobě, a proto je doporučujeme zužitkovat jako první. Myslete také na to, že potřebují vzduch ze všech stran, a tedy i prostor. Neměly by se dotýkat. Na skladování tak budou nejlepší dřevěné bedýnky na policích v kuchyni, případně můžete použít i papírové krabice.

Dýňová polévka s domácím chlebem pro sychravé podzimní večery

Suroviny na polévku: 1 ks bio dýně, 1 ks bio cibule, 2 stroužky bio česneku, 1 ks bio chilli papričky, 1,5 l bio vývaru, 100 ml bio smetany, bio rostlinný olej, bio muškátový oříšek, sůl a bio pepř na dochucení.
Postup: nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 15-20 minut. Mezitím si připravte cibuli, kterou nasekejte najemno. Orestujte v hrnci a poté k ní přidejte dýni. Osolte, opepřete a podlijte vývarem. Polévku vaříme asi čtvrt hodiny. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekanou chilli papričku. Vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do jemného krému, přidáme smetanu a vaříme ještě pět minut. Na závěr okořeníme muškátovým oříškem a předem nasucho opraženými dýňovými semínky. Pro ještě lepší chuť můžeme výslednou polévku pokapat lanýžovým olejem.

Suroviny na chleba: 1 kg bio mouky (hladká pšeničná bio mouka), 0,6 l vody, kvas, 30 g soli.
Postup: všechny ingredience smíchejte dohromady tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama poté těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s ním zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...