Hledat Newsletter

Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek
Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Vejce jako symbol jara

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Wellness… Zdravá…

Kraslice neboli zdobená vejce jsou odjakživa symbolem Velikonoc a potažmo také přicházejícího teplého období, kterého se všichni už jistojistě nemůžeme dočkat. Víte ale, proč jsou vajíčka znamením…

Tradice zdobení vajíček se k nám dostala z Římské říše. Lidé si totiž už v předbiblické době vysvětlovali vznik života legendou o obrovském vejci, jež vyšlo z „božských úst“. A na základě této myšlenky pak dostalo vejce i svůj význam – znak plodnosti a hojnosti. Rolníci prý zakopávali čerstvá vejce před prvním zaoráním půdy, to, aby jim přinesla bohatou úrodu. Dávala se dokonce i zemřelým do hrobu na jejich poslední cestu, symbolicky je měla vyprovodit mezi starým a novým životem. Vejce totiž představovalo duši, která se pak pomyslně vypustí z tvrdé skořápky.

Vajíčka a Velikonoce

Zvyk konzumovat vajíčka během jarních svátků pravděpodobně souvisel s půstem, jenž tradičním svátostem předcházel a při němž se vejce jíst nesměla. Proto lidé netrpělivě čekali, až postní doba skončí. Zároveň – stejně jako za pohanských dob – i v případě křesťanských svátků symbolizovala vejce nový život a naději, která měla souviset se zmrtvýchvstáním Ježíše. Barvení vajíček má pak historii delší, než jsou Velikonoce. Původně se takto totiž odlišovala ta uvařená od čerstvých.

Kam pro ta nejlepší?

Kvalita vajec je jednoduše závislá na kvalitě života slepice. Pokud tedy budete chtít, aby vaše vajíčka byla opravdu hodnotná, doporučujeme pro ně vyrazit na biofarmu. Zvířata zde totiž žijí v přirozených podmínkách. Samozřejmostí je možnost volného pohybu venku, slepice mohou dle libosti hrabat, popelit se a svůj jídelníček obohatit o nějakou tu žížalu, čerstvou trávu či bylinku, což se následně odráží na krásné barvě žloutku. Více o bio chovu a ekologickém zemědělství nabídnou stránky myjsmebio.cz.

Na jaře navíc na farmě najdete spoustu mláďat, jako jsou kuřátka, jehňátka i kůzlata, a tak s sebou můžete vzít i děti a udělat si prima rodinný výlet. Spojíte tak příjemné s užitečným. A pokud nevíte, kam vyrazit, mrkněte na stránky lovime.bio nebo kamprobio.cz, kde najdete interaktivní mapy ekofarem po celé republice. Vajíčka v bio kvalitě seženete samozřejmě také v supermarketu, vždy ale dbejte na správné značení. Ta z ekologického chovu musí být vždy označena číslicí „0“ a na obale pak nesmí chybět loga biolistu a biozebry.

NÁŠ TIP: Pro vajíčka v bio kvalitě i voňavé bio sýry se vydejte na Biofarmu Košík u Nymburka. Primárně tu zpracovávají maso a mléko romanovských ovcí, nabízejí ale také agroturistiku. Nechybí tady prohlídky farmy, útulný penzion ani restaurace, kde vaří z lokálních surovin. Více informací najdete na www.farmakosik.cz.

Jaká je trvanlivost?

Ačkoliv se s vejci setkáváme téměř denně, v trvanlivosti této pochoutky se vlastně tolik nevyznáme. V lednici nám mnohdy zůstanou poměrně dlouho a my pak přemítáme nad tím, kdy je ten nejvyšší čas vajíčko spotřebovat, nebo zda jej už rovnou vyhodit. Za ideální dobu, po kterou vejce skladovat, se považují dva, maximálně tři týdny. Nevyplatí se proto kupovat tzv. do zásoby. Zárukou čerstvosti je také nákup od lokálních dodavatelů. A jak poznáte, že je vejce skutečně čerstvé? Jednoduše! Platí totiž, že čím je vajíčko starší, tím je žloutek tekutější a je obtížné jej od bílku oddělit.

Pozor na uskladnění

Vejce skladujte špičkou dolů, ideálně v lednici při pěti až osmi stupních. Nesvědčí jim výrazné změny teploty, při kterých se často tvoří plísně. Proto dvířka lednice rozhodně nebudou tou správnou volbou k umístění. Také se doporučuje vajíčka vytáhnout z lednice asi o půl hodiny až hodinu dříve, než je začnete připravovat. Budou tak mít menší teplotní šok. A pozor! Nikdy vejce neumývejte, zbytečně byste jim narušili ochrannou mikroflóru.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Fotografie zaslala Darija Senčuková, Junior PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...