Hledat Newsletter

Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek
Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Užijte si pohodové podzimní dny s dobrotami s kaki Persimon Bouquet

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Ve chvíli, kdy se za okny promění počasí a horké slunečné paprsky vystřídají plískanice, obvykle zatoužíme po jídle, které nás zahřeje a dodá nám energii. A když má navíc neodolatelnou chuť, je bez…

Španělské zlato

Původem pochází ovoce kaki z Asie, odkud se dostalo v době mezi 17. a 19. stoletím do celého světa. Domovem odrůdy kaki Persimon Bouquet je ovšem španělská Valencie, a to oblast nazvané Ribera del Xúquer, která tomuto ovoci propůjčila i ochrannou známku původu. Každému plodu v rozlehlých sadech je během sklizně věnována extra péče a jsou dodržovány všechny předpisy o kvalitě. Sklízí se i balí výhradně ručně. Jedině tak je možné sklizené ovoce označit za kaki Persimon Bouquet. Díky tomu si můžete být jisti, že každé kaki s touto etiketou prošlo těmi nejpřísnějšími kontrolami.

Lahodné na chuť, silné pro naše tělo

Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří kaki Persimon Bouquet mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Má velké množství vitaminu A, který je nezbytný pro vývoj lidského plodu a růst malých dětí. Plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev, a díky obsahu pektinu pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Pro svůj optimální obsah glukózy je kaki Persimon Bouquet také jedinečným zdrojem energie.

Ovoce kaki Persimon Bouquet dále obsahuje všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor, nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň a lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Kaki Persimon Bouquet posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívá ke zdravému vývoji a síle kostí.

Následující recepty na podzimní kakao, kaki sušenky s čokoládou, těstoviny s kaki omáčkou a focaccia s rozmarýnem a kaki však dokazují, že je všestranně použitelný. Toto ovoce, které se rodí na svazích kolem španělské Valencie, září veselou oranžovou barvou, zdravím a chutí. Užijte si jej čerstvé nebo ve skvělých receptech. Jejich příprava je velmi snadná a po výsledku se jenom zapráší.

Podzimní kakao s kaki

Toto lahodné kakaové smoothie, které je plné vitamínů, si zaslouží pozornost. Díky kokosovému mléku vás v dopoledních hodinách nedožene hlad a koření pomůže nabudit organismus v boji proti podzimním plískanicím.
Připravte si: 1 kaki Persimon Bouquet, 1 hrušku, 1 pomeranč, 1 lžíci kakaa, 100 ml kokosového mléka, lžičku skořice, špetku kurkumy.
Postup: všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je kokosovým mlékem a rozmixujte. Podávat můžete teplé i studené.

Kaki sušenky s čokoládou

Spojení kaki a čokolády propadnete. K těmto sladkým sušenkám zbývá dodat jenom to, že jich nikdy není dost. Raději se proto zásobte více dávkami.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, 500 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 250 g másla, 200 g třtinového cukru, 2 vejce a hrst čokoládových čoček nebo čokolády rozkrájené na malé kostičky.
Postup: ušlehejte máslo s cukrem. Ve chvíli, kdy zesvětlá, začněte postupně přidávat vejce. Po zašlehání přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec hrst čokolády. Těsto nechte hodinu odpočívat. Mezitím si kaki nakrájejte na malé kostičky. Těsto vyndejte z lednice a začněte na plechu tvarovat malé hroudičky, o něco větší než vlašský ořech. Do každé z nich zapíchněte tři kousky kaki a dejte péct na 160 stupňů, dokud nebudou sušenky krásně zlatavé. Na konec nechte vychladnout ideálně na mřížce.

Veganský chia puding

Tento puding bude chutnat k snídani, ale zaručeně potěší také jako dezert. Slaný karamel na kaki už je jen skvělou tečkou na této veganské záležitosti.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, 8 – 10 lžic chia semínek, 200 ml kokosového mléka, dalších 5 lžic kokosového mléka na slaný karamel, 3 lžíce třtinového cukru, sůl, oblíbené ořechy, např. vlašské, kokosové plátky na ozdobu.
Postup: chia semínka smíchejte s kokosovým mlékem, rozlijte do sklenic a nechte odstát. Semínka postupně nabobtnají a vytvoří puding. Mezitím si můžete nakrájet kaki a připravit slaný karamel tak, že rozpustíte třtinový cukr, který zalijete lehce mlékem nebo kokosovou smetanou a jemně osolíte. Nakrájené kaki navrstvěte na puding, zalijte slaným karamelem, posypte ořechy, ozdobte kokosem a můžete podávat.

Focaccia s rozmarýnem a kaki

Dlouhá historie chleba jménem focaccia sahá za starověký Řím. Připravit jej umí snad každá italská máma a jeho rozmarýnová vůně neodmyslitelně patří k italské prostřené tabuli. V kombinaci s kaki dostane neobvyklou nasládlou chuť, po které se jen zapráší.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na tenké plátky, 500 g hladké mouky, 300 ml vody, 1 sušené droždí, lžička soli, olivový olej a několik větviček rozmarýnu.
Postup: zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhnětat hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran. Vytvořte obdélník, ozdobte rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.

Těstoviny s kaki omáčkou

S tímto receptem nešlápnete vedle. Základ pevně stojí na rajčatech, tradiční italské surovině, a skvělé kombinaci bylinek. Omáčku zaručeně zjemní mascarpone. Teprve kaki jí však dodá netradiční chuťovou vrstvu.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, olivový olej, pepř, tymián, bazalka a oregano, 1 šalotka, 1/2 plechovky loupaných rajčat, 2 lžíce mascarpone, špagety, piniové ořechy a sůl.
Postup: dejte vařit vodu na špagety. Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji. Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka. Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Dle chuti osolte, opepřete, a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy.

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách.

Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, PR consultant cammino… Děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...