
Spa Hotel DĚVÍN, Mariánské Lázně
SPA Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou. Jedinečný zážitek z pobytu dotváří okolní parky, překrásná architektura města a světoznámé Mariánskolázeňské prameny.
SPA Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou. Jedinečný zážitek z pobytu dotváří okolní parky, překrásná architektura města a světoznámé Mariánskolázeňské prameny.
Dopřejte si komfortu a luxusu v nových a moderních pokojích De Luxe. Skvělá snídaně, kvalitní víno a osobní péče to vše pod jednou střechou. Při prodlouženém pobytu zavítáte také na Zámek Kynžvart (v létě) nebo si užijete…
V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…
Sdílejte článek
Léto a grilování jdou ruku v ruce. Dlouhé večery na zahrádce nebo v pohodlí balkonu vás lákají k rozžhavení grilu a vytvoření nezapomenutelného zážitku. Aby váš grilovací večer byl skutečně dokonalý…
Tak pojďme na to!
Pro bezpečné grilování platí několik zásad, díky kterým si můžete bezstarostně a naplno vychutnat své oblíbené pochoutky. Za prvé, vždy vybírejte kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Za další dbejte na kvalitu grilu a jeho čistotu. Po použití jej vždy důkladně vyčistěte a zejména odstraňte zbytky potravin a mastnotu. Tím zabráníte mnohým potenciálním nepříjemnostem.
Jaké jsou další nástrahy? Nikdo z nás není dokonalý a potraviny na grilu se nám mohou snadno a rychle spálit. Zaměřte se proto na to, aby potraviny nepřicházely do přímého kontaktu s plamenem a zamezte vzniku nadměrného kouře. A samozřejmě se také vyvarujte konzumace spálených potravin. Pokud grilujete maso, je důležité kontrolovat jeho správnou teplotu teploměrem, aby bylo dostatečně propečené, aniž by se připálilo.
Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Pokud se je rozhodnete grilovat, vybírejte vždy čerstvé a pevné houby větší velikosti, v opačném případě hrozí, že se vám při manipulaci rozpadnou. A to by byla škoda! S naším receptem si můžete připravit vlastní královskou hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr. Při nákupu vybírejte kvalitní potraviny, například ty s logem Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Při volbě modrého sýru sáhněte po sýru s označením Chráněné zeměpisné označení (CHZO) tedy po Jihočeské nivě nebo Jihočeské Zlaté nivě. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní vyrobený z mlékárensky ošetřeného mléka. Má krémovou barvu a modrozelený porost plísně. Je jemná, drobivě roztíratelná s ovocně rozinkovým aroma a komplexní slanou chutí. Obsah tuku v sušině je 60 %. Jihočeská niva má podobné vlastnosti, má jen 50 % obsahu tuku a častěji se využívá k vaření.
Recept:
Počet porcí: 4, Doba přípravy: 60 min.
Ingredience: 2 kg velkých žampionů, 100 g slaniny, 220 g modrého sýra, 1 salátová okurka, 100 g trhaných listových salátů, 100 g cherry rajčat, 5 ředkviček, 200 g kuskusu, 20 g červené cibule,
sůl, pepř, olivový olej, ocet, bylinky.
Postup: oloupeme žampiony, zbavíme je nožiček, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Slaninu, nožičky a červenou cibuli nakrájíme na menší kostičky, orestujeme na oleji do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme nadrobený modrý sýr, naplníme jí žampiony a ugrilujeme je na grilu. Kuskus připravíme dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme na kousky, zamícháme je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochutíme podle chuti.
TIP: Pokud žampiony nepatří mezi vaše nejoblíbenější houby, bez rozpaků je můžete v receptu nahradit například hříbky.
Jemný, krásně vláčný a lahodný – takový je sýr s bílou plísní připravený na grilu. Tento měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní má sametový povrch a jemný, vláčný vnitřek. Dokonale se hodí na grilování, ale své zastoupení si najde i ve studené kuchyni, kde se perfektně páruje s vínem, ořechy, ovocem – například hrozny, ale hodí se i k uzeninám. Při grilování je u nás velmi oblíbenou pochoutkou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jej vhodně zkombinovat s bylinkami a trocha voňavého štěstí je na světě. Při výběru surovin vždy hledejte ty kvalitní, poznáte je například podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Recept:
Počet porcí: 4, Doba přípravy: 40 min.
Ingredience: 4 ks sýru s bílou plísní, 2 stroužky česneku, 50 g brusinek, 1 cuketa, 1 lilek, 2 barevné papriky, 1 červená cibule, 100 g žampionů, 2 předvařené kukuřice, 0,1 l oleje, bylinky, sůl, pepř, grilovací koření.
Postup: oloupaný česnek spolu s bylinkami nasekáme najemno a dáme do mísy, přidáme olej, sůl, pepř, grilovací koření a vše důkladně zamícháme. Ve směsi obalíme sýry s bílou plísní, které poté zabalíme do alobalu a ugrilujeme na grilu. Hotové sýry vybalíme z alobalu a přidáme na ně brusinky. Cuketu, papriku, lilek, červenou cibuli, žampiony a kukuřici nakrájíme na různé tvary, které napícháme na špejle, potřeme zbylou směsí oleje s bylinkami a ugrilujeme dozlatova.
Tip: Špíz můžete konzumovat jako přílohu anebo si jeho jednotlivé části namáčet do rozteklého sýra.
Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale budete chtít svou rodinu či hosty překvapit, můžete si nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží, letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.
I ke grilování volte kvalitní a zralé meruňky. Jak je poznáte? Stačí se podívat na její slupku! Zlatavá a plná barva vám řekne, že je meruňka připravená k tomu, aby vás potěšila svou sladkou chutí. Naopak, pokud je slupka meruňky spíše do žluta, ještě není zralá a raději ji nechte chvilku dozrát.
Recept:
Počet porcí: 4, Doba přípravy: 45 min.
Ingredience: 1 kg zralých meruněk, 150 g cukru krystal, 50 g másla, 0,4 cl rumu, 50 g vlašských ořechů, 190 g zakysané smetany, špetka soli.
Postup: meruňky rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku. Cukr necháme zkaramelizovat, opatrně přilijeme rum, trochu vody, osolíme, odstavíme z tepla a zašleháme máslo. Meruňky ugrilujeme do poloměkka na grilu, vložíme je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalíme a necháme je v karamelu chvilku probublat na grilu. Na hotové meruňky přidáme nasekané ořechy a zakysanou smetanu.
Tip: Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.
Fotografie zaslala Barbora Jermanová, PR & Social Director momentumww.cz – děkujeme.
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...
Reprezentanti České republiky závodící pod značkou krmiv Fitmin potvrdili své místo mezi světovou…
Arganový olej pochází z ořechů stromu argánie trnité, která má svůj domov v jihozápadním Maroku.…
Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých…