Hledat Newsletter

Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek
Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Vánoce s regionálními potravinami

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí…

Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním?

Horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem

Určitě se všichni těšíme na chvíli, kdy se zachumláme do měkké deky, natáhneme si ponožky a ponoříme se do knížky s napínavým příběhem. Abychom si vánoční příběh co nejvíce vychutnali, můžeme si připravit nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem z vinařství THAYA.

Hrozny v moštu Thaya pochází z jejich vlastních vinic, které se nachází v ochranném pásmu Národního parku Podyjí, známého svou jedinečnou slunnou polohou. Rychlost zpracování a unikátní poloha těchto vinic dodávají moštu kvalitu, plnost chuti a regionální charakter.

Recept:

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 10 min.
  • Náročnost: *

Ingredience: 1,4 l Thaya hroznového moštu, 100 g sušených jablek, 3 ks badyánu, 3 ks celé skořice, 10 ks hřebíčku, dle chuti: cukr, citronová šťáva.

Postup: přivedeme k varu vinný mošt, přidáme všechny ingredience a pomalu vaříme na mírném plamenu po dobu 10 minut. Dle chuti dochutíme cukrem a citronovou šťávou.

Uzený pstruh s lehkým bramborovým salátem

Šťastné a lehké – to jsou slova, která mohou popsat vaše letošní Vánoce. Pro vytvoření skutečně nevšedního zážitku ze svátečních chvil jsme pro vás připravili slavnostní hlavní chod s tradičním nádechem. Lehký vídeňský salát stojí na svěžím přístupu a zejména na vynikajících bramborách. Doporučujeme vyzkoušet Supíkovické brambory ANTONIE, oceněné jako Regionální potravina pro rok 2023 v Olomouckém kraji. Tyto brambory jsou známé svou žlutou a čistou dužinou s jemnou konzistencí a vynikající lahodnou chutí.

K tomuto salátu perfektně ladí výtečný filet z uzeného pstruha od Jan Kolowrat – Krakowský. Pstruh je naložen ve speciálním solném láku a následně uzen v teplém kouři bukového dřeva, aby vynikla jeho jemná chuť. Poté je filetován tak, aby byl zbaven kostí a zůstal šťavnatý. Stačí ho jen krátce osmažit na pánvi.

Recept:

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 80 min.
  • Náročnost: *

Ingredience: 4 ks Pstruh filet uzený – ručně filetovaný vakuovaný, 1 kg Supíkovické brambory ANTONIE, 300 ml zeleninového, hovězího nebo drůbežího vývaru, 2 červené cibule, 6 nakládaných okurek, 1 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce cukru krystal, 4 lžíce vinného octa, divoké koření, listová petržel, kopr, mletý pepř, sůl.

Postup: důkladně omyjeme brambory, uvaříme je v osolené vodě do měkka a necháme je vychladnout. Necháme na pánvi zkaramelizovat cukr, přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Poté přilijeme vývar, přidáme hořčici, divoké koření a vše spolu provaříme alespoň 20 minut. Hotový lák přecedíme a necháme vychladnout. Brambory i se slupkou nakrájíme na tenká kolečka, přidáme nakrájené okurky, cibuli, nasekaný kopr, listovou petržel a vše zalijeme lákem a dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem. Hotový salát necháme přes noc odležet.
Bramborový salát podáváme s filetem z pstruha.

Vánoční stromeček jako obložené prkénko

Kouzlo vánočních svátků i vítání nového roku tkví v čase stráveném v kruhu těch nejbližších a ve společnosti dobrého jídla. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte si s námi regionální vánoční stromeček složený z pečlivě vybraných surovin se zajímavým příběhem a vytříbenou chutí.

Vyzkoušejte unikátní kombinace tradičních regionálních chutí, které oživí váš stůl během vánoční hostiny. Aby byl váš vánoční stromeček skutečně jedinečným zážitkem pro všechny vaše smysly, vybírejte suroviny s oceněné prestižním ocenění Regionální potravina. Suroviny nakrájejte na malá sousta, která skládejte do požadovaného tvaru jako na fotografii.

Recept:

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 30 min.
  • Náročnost: *

Ingredience oceněné Regionální potravinou: Baby Beef párek z Farma Rudimov s. r. o. , Hlinecký přejetý salám z Řeznictví Švanda s. r. o., Havlíčkova vyzrálá klobása a Havlíčkova klobása se švestkou z Havlíčkovo řeznictví a uzenářství, Čerstvý SÝR s bylinkovou BRUSCHETTOU a BIO čerstvý SÝR z Farma Člupy, Liberečák – Český pařený sýr od WEISSER STERN s. r. o., Vlašské ořechy, lískové ořechy, sušené ovoce .

Postup: všechny suroviny si nakrájíme do požadovaného tvaru. Vyskládáme do tvaru vánočního stromečku.

Tip na vánoční dárek

Čím obdarovat milovníky dobrého jídla? Vytvořte balíček kvalitních výrobků oceněných Regionální potravinou. Tip:


Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina. Zaslala Barbora Jermanová, Momentum Czech Republic PR – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...