Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Bramboračka v duchu ajurvédy

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Příroda byla v poslední době, co se týče houbařské nadílky, opravdu štědrá, a tak máme většinou zásoby nasušené i zamrazené. A byl by skoro hřích neuvařit si pravou domácí bramboračku! Pokud navíc…

Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny.

Při přípravě jíšky, která je základem každé dobré zahuštěné polévky, zkuste použít místo obyčejného másla ghí. „Jedná se o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť. Navíc je to zdravější varianta – například ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko a dodává, že podle ajurvédy je vhodné podávat polévku k snídani – pro zahřátí organismu.

Využití ghí v teplé kuchyni je z mnoha důvodů výhodné – ghí má vysoký bod zápalu, nepřipaluje se, a navíc krásně voní. „V době, kdy ještě nebyly běžně k dispozici lednice a mrazáky, mělo přepuštěné máslo své nezastupitelné místo v kuchyni právě pro svou trvanlivost. A pokud se podíváme do starých kuchařských knih, zjistíme, že se ghí používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů i buchet,“ připomíná Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Recept:

Lahodná bramboračka s ghí

Suroviny na 4 porce: 3 větší brambory, 1/2 celeru, 2 střední mrkve, 1 petržel, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub, 1 lžíce Ghí od Českého Ghíčka, 2-3 lžíce polohrubé mouky, 1,5 l vody, kmín dle chuti, majoránka dle chuti, půl lžičky soli.

Postup: nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí od Českého Ghíčka, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.

Tip: Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – báječně chutná, příjemně voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží minimálně 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz. Na výběr je také BIO Ghí a mnoho variant bylinných a ochucených Ghíček – třeba s chilli, kurkumou, kotvičníkem… Skvělou pochoutkou je i Ghítela – zdravější alternativa sladkých pomazánek s nevhodnými tuky – která je nyní k dostání ve 4 lahodných příchutích.

Zdroj: www.ceskeghicko.cz, Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...