Připravte si strašidélka, kočičí cupcaky, máslové sušenky s kaki-šípkovou omáčkou a plněné kaki. Zapojte vaše děti do příprav a dopřejte si společně strávený čas a spousty zábavy. Hurá na Kakiween!
Kakiweenská strašidélka jsou nenáročná na přípravu a při jejich tvoření se nekladou meze fantazii. Udělají tak radost všem malým pekařům, kteří se na nich mohou do sytosti vyřádit. Na 6 kousků si připravte: 1 chlazené listové těsto, 1 kaki Persimon Bouquet, cukrové zdobení na oči (nebo tvaroh a čokoládu), 1 vejce na potření.
Postup: z těsta vykrojte pomocí skleničky 6 koleček. Zbylé těsto nakrájejte na proužky nebo je nastříhejte pomocí nůžek. Na každé kolečko dejte plátek kaki. Poté kolečka omotejte pomocí nakrájených proužků. Strašidélka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 190 C. Po upečení udělejte strašidélkům oči.
Cupcaky milují všichni. Ty kočičí ale mají ještě něco navíc! Lahodnou chuť doprovází zábavný a roztomilý vzhled. Na 12 kočičích cupcaků budete potřebovat:
Na sušenky: 130 g hladké mouky, 1 žloutek, 70 g cukru, 75 g másla, čokoládu na potření, kakao na poprášení, cukrové zdobení na oči.
Na koláčky: 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 80 g rozpuštěného másla, 1 rozmixované kaki Persimon Bouquet, 1 lžičku mleté skořice, 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, máslo na vymazání, hrubou mouku na vysypání.
Na krém: 500 g zakysané smetany, 150 g tmavé čokolády, Kaki na zdobení.
Postup: v míse zpracujte mouku, cukr, žloutek a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto a poté ho vyválejte. Vykrajujte kočičky nebo jiné tvary (dýně, netopýry…). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Po upečení a vychladnutí potřete sušenky trochou rozpuštěné čokolády a pak je poprašte kakaem. Cukrové zdobení namočte ve vodě a přiložte je na kočičky jako oči. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté do ní zašlehejte zakysanou smetanu. Krém dejte do lednice, aby vychladnul. Mezitím připravte koláčky. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici. Vmíchejte vlažné máslo, mléko, rozmixované kaki a ušlehejte hladké těsto. Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do dvou třetin výšky plechu. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 C. Do zdobícího sáčku dejte krém. Kaki nakrájejte na plátky. Na každý koláček dejte kolečko kaki, přidejte krém a do něho zapíchněte kočičku.
Máslové sušenky s kaki a šípkovou omáčkou nabízí netradiční obměnu oblíbených sladkostí. V té správné podzimní misce budou skvělou dobrotou k čaji nebo kakau. Na 60 sušenek budete potřebovat:
Na sušenky: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, špetku drcené vanilky, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry,
Na omáčku: 2 hodně zralé kaki Persimon Bouquet, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky pomerančové kůry, 2 lžíce šípkové marmelády.
Postup: mouku prosejte do mísy. Vmíchejte cukr, citronovou kůru a vanilku. Přidejte vejce, pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte hodinku v chladu. Mezitím připravte sladkou směs. Kaki rozmačkejte a dejte do rendlíku. Přidejte šípkovou marmeládu, skořici a pomerančovou kůru. Vše krátce svařte. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho různé tvary. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Sušenky po upečení namáčejte do sladké směsi. Můžete je také slepovat k sobě.
Vydlabanou dýni? Tu zná každý! Ale plněné kaki, které skrývá samé dobroty, to je teprve pořádné podzimní překvapení. Na 4 porce si připravte: 4 kaki Persimon Bouquet, hrst rozinek, hrst nasekaných oříšků, ½ lžičky mleté skořice, hrst nasekané čokolády, 1 lžíci medu, 200 g měkkého tvarohu, 2 vanilkové cukry, zdobení na zuby a oči.
Postup: kaki seřízněte a uvnitř trochu vydlabejte. Dužinu rozmačkejte a dejte do misky. Přidejte rozinky, ořechy, čokoládu, skořici a med. Dobře promíchejte a směsí naplňte vydlabané ovoce. Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry. Naneste na kaki a navrch dejte seříznutou část. Vytvořte zuby ze sušenek, čokolády nebo kousků sušeného ovoce. Na oči použijte kuličky nového koření nebo pepře.
Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách.
Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, Mediální servis cammino… Děkujeme.