Např. papriky plněné balkánským sýrem, plněné batáty s broskví, sýrem a šunkou, pstruha v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou či pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem a variací dipů.
Grilované papriky plněné balkánským sýrem
Ať už máte rádi lehkou večeři, preferujete vegetariánskou stravu, nebo chcete shodit pár kilogramů, potěší vás naše papriky z grilu. Budou příjemně měkké, provoněné létem
a plné lákavě svěžího jogurtu s balkánským sýrem a bylinkami. Abychom z pokrmu získali co nejvíce vitaminů, těsně před podáváním ho zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, čímž jídlo získá trochu více šmrncu. S chutí do toho.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *
Ingredience: 4 červené papriky, 200 g balkánského sýra, 200 g bílého jogurtu, hladkolistá petržel, sůl, pepř, olivový olej, citron.
Postup: papriky necháme opálit ze všech stran a zakryjeme je vlhkou utěrkou, aby se zapařily. Po deseti minutách je oloupeme, rozpůlíme a vyčistíme od semínek. Balkánský sýr rozdrolíme a smícháme s jogurtem a nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem. Nakonec to celé přelijeme olejem a citronovou šťávou.
Tip: Věděli jste, že čím více má jogurt tuku, tím méně obsahuje bílkovin a také vápníku, protože tento minerál se váže právě na mléčnou bílkovinu? Nejvíce vápníku tedy obsahuje jogurt nízkotučný.
Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Ať vám chutná.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Ingredience: 2 ks pstruha, 500 g hrubozrnné mořské soli, 6 bílků, 400 g hrášku, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 100 ml vývaru, máta, tymián, sůl, černý pepř.
Postup: pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20-25 minut. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.
Tip: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).
Pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem
Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Ingredience: 1,6 kg vepřových žebírek, 100 g rajského protlaku, 100 g kremžské hořčice, 50 g medu, 2 lžíce sušené cibule, 1 lžíce sušeného česneku, 1 lžíce sušeného chilli, 200 g řapíkatého celeru, sůl, pepř, plátky chleba.
Hořčicový dip: 1 zakysaná smetana, kremžská hořčice, med, sůl a pepř.
Nivový dip: 100 g strouhané nivy, 300 g selského bílého jogurtu, sůl, pepř, sušený česnek.
Koprová majonéza: 200 g majonézy, 2 hrsti sekaného kopru, sůl, pepř, citronová šťáva.
Postup: vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření a dobře promícháme. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat. Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená. U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.
Tip: Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.
Plněné grilované batáty
Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi výživné, protože kromě řady vitaminů obsahují mj. poměrně velké množství antioxidantů. A jakmile je konzumujeme se slupkou, doplňujeme nerozpustnou vlákninu, která podporuje náš metabolismus. Už na nic nečekejte a začněte oplachovat batáty.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *
Ingredience: 4 batáty, 200 g šunky, 200 g sýru eidam, 1 menší plechovku broskví, sůl, pepř, olej.
Postup: batáty opláchneme a necháme oschnout. Mezitím si z alobalu uděláme čtyři čtverce, které zlehka potřeme olejem, osolíme a opepříme a zabalíme do nich batáty. Grilujeme cca 40 minut v přiklopeném grilu a občas otočíme. Mezitím si nakrájíme šunku, sýr a broskev na malé kostičky. Rozpůlené batáty posypeme nakrájenou broskví, šunkou a kostičkami sýra.
Nakonec naplněné batáty zapečeme na pekáčku v přikrytém grilu.
Tip: Když vybíráte šunku, sledujte její třídu. Standardní šunky mohou na rozdíl od šunek výběrových a šunek nejvyšší jakosti obsahovat kromě masa, vody, soli i některé povolené přísady, např. bílkovinné preparáty rostlinného původu, škrob, vlákninu a potravinářská barviva.
O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz.
O značce „Regionální potravina“
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Více informací se dozvíte na webu myjsmebio.cz.
O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.
O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
• Zaručené tradiční speciality (ZTS)
• Chráněné označení původu (CHOP)
• Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality. Zaslala Hana Králová, McCann Prague PR – děkujeme.