V dubnu 2024 hotel dokončil realizaci rozsáhlé rekonstrukce Wellness centra. Wellness je nejen v novém, ale poskytuje daleko širší nabídku včetně odpočinkových zón. K dispozici je nový bazén s protiproudem, masážními tryskami,…
V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…
13. ročník mezinárodního festivalu zážitkového saunování SaunaFest 2025 zve návštěvníky na to nejlepší ze saunového divadla. Hlavním programem SaunaFestu je již tradičně oficiální Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech –…
Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…
Občerstvení, které připravujeme dětem do školy, by mělo být nejen chutné a zdravé, ale i rozmanité. Kromě různě obloženého pečiva, plněného pita chleba či tyčinek můžeme děti občas překvapit i něčím…
„Palačinky mají tu výhodu, že jsou hotové za chvilku, zároveň se dají připravovat na slano i na sladko. Jsou tedy vhodné i jako lehká a zdravá svačina. Aby byly křehké, doporučuji používat při jejich přípravě přepuštěné máslo neboli ghí. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje a nevznikají obtížně stravitelné látky, které by zatěžovaly žaludek. A prozradím ještě jeden fígl, díky němuž jsou palačinky nejen výborné, ale i pěkné na pohled – rozpuštěné ghíčko nedávejte na pánev, ale lijte ho přímo do těsta a potom pečte palačinky nasucho,“ radí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
A čím palačinky naplnit? „Podle mých zkušeností mají děti obecně raději všechny placky, tedy i palačinky, se sladkými náplněmi. Když jsme přemýšleli, jak využít ghí pro přípravu dezertu, napadlo nás spojit ho s kakaem, medem a ořechy. Vznikla tak Ghítela, která představuje jakousi zdravější variantu známé pomazánky. Chutná dětem i dospělým, a právě na palačinky je úplně ideální. Ghítelu také můžete přidat dětem do jogurtu nebo ji nechat krátce povolit v mikrovlnce a namáčet do ní ovoce,“ přidává své tipy Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Kterou vybrat?
Ghítela je zdravější alternativa sladkých pomazánek s nevhodnými tuky. K dostání je ve 4 lahodných příchutích:
Ghítela s mandlemi a kávou. Tuto pomazánku tvoří mandle a drcená, čerstvě pražená kávová zrna. Součástí obsahu je také med, Ghíčko pro krémovou konzistenci a vanilka.
Ghítela s kokosem a kešu. Pomazánka, která voní exotikou. Základem jsou jemně mleté kešu ořechy, kokos, med, Ghíčko a přírodní vanilka.
Ghítela arašídová. Pomazánka, kterou tvoří ghí, arašídy, med, kakao a vanilka. Všechny ingredience jsou v BIO kvalitě.
Ghítela lískooříšková. Pomazánka s lískovými oříšky, medem, kakaem a vanilkou.
Recept:
Špaldové palačinky s Ghítelou
Suroviny: 2 hrnky špaldové mouky, 2 hrnky rostlinného mléka (může být i kravské), 2 vajíčka, sůl.
Na smažení: 2 lžíce Ghí od Českého Ghíčka
Na náplň: Ghítela (arašídová, lískooříšková, mandlovo-kávová nebo kešu-kokosová)
Postup: Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Nejlépe tyčovým mixérem vymícháme hladké těsto, které necháme alespoň 10 minut odstát. Na pánev dáme rozehřát ghí a na něj nalijeme připravené palačinkové těsto. Při středním příkonu smažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku.
Pokud palačinky chystáme dětem jako svačinu, počkáme, až vychladnou, a pak je namažeme přiměřenou vrstvou Ghítely tak, aby se následně palačinka dala přeložit na čtvrtinu a vešla se do svačinové krabičky.
Tip: Místo čistého Ghí můžeme při smažení použít Ghí se skořicí a vanilkou.
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.
Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.
Vybíráme podobné články
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...