
Děvín De Luxe program
Dopřejte si komfortu a luxusu v nových a moderních pokojích De Luxe. Skvělá snídaně, kvalitní víno a osobní péče to vše pod jednou střechou. Při prodlouženém pobytu zavítáte také na Zámek Kynžvart (v létě) nebo si užijete…
Dopřejte si komfortu a luxusu v nových a moderních pokojích De Luxe. Skvělá snídaně, kvalitní víno a osobní péče to vše pod jednou střechou. Při prodlouženém pobytu zavítáte také na Zámek Kynžvart (v létě) nebo si užijete…
Nevíte, kam s dětmi? Vydejte se do oblasti Toulava kolem Tábora hledat čarovné bytosti a území. Čeká vás jedinečné propojení sběratelské karetní hry a zážitkové slevové karty.
SPA Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou. Jedinečný zážitek z pobytu dotváří okolní parky, překrásná architektura města a světoznámé Mariánskolázeňské prameny.
Přijďte si užít večer, kdy se sauna promění v jeviště plné vůní, tepla a příběhů. V pátek 26. září 2025 od 17:00 vás čeká Saunová noc v Saunovém ráji, kde se o jedinečné zážitky postarají saunéři.
Sdílejte článek
Občerstvení, které připravujeme dětem do školy, by mělo být nejen chutné a zdravé, ale i rozmanité. Kromě různě obloženého pečiva, plněného pita chleba či tyčinek můžeme děti občas překvapit i něčím…
„Palačinky mají tu výhodu, že jsou hotové za chvilku, zároveň se dají připravovat na slano i na sladko. Jsou tedy vhodné i jako lehká a zdravá svačina. Aby byly křehké, doporučuji používat při jejich přípravě přepuštěné máslo neboli ghí. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje a nevznikají obtížně stravitelné látky, které by zatěžovaly žaludek. A prozradím ještě jeden fígl, díky němuž jsou palačinky nejen výborné, ale i pěkné na pohled – rozpuštěné ghíčko nedávejte na pánev, ale lijte ho přímo do těsta a potom pečte palačinky nasucho,“ radí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
A čím palačinky naplnit? „Podle mých zkušeností mají děti obecně raději všechny placky, tedy i palačinky, se sladkými náplněmi. Když jsme přemýšleli, jak využít ghí pro přípravu dezertu, napadlo nás spojit ho s kakaem, medem a ořechy. Vznikla tak Ghítela, která představuje jakousi zdravější variantu známé pomazánky. Chutná dětem i dospělým, a právě na palačinky je úplně ideální. Ghítelu také můžete přidat dětem do jogurtu nebo ji nechat krátce povolit v mikrovlnce a namáčet do ní ovoce,“ přidává své tipy Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Ghítela je zdravější alternativa sladkých pomazánek s nevhodnými tuky. K dostání je ve 4 lahodných příchutích:
Recept:
Suroviny: 2 hrnky špaldové mouky, 2 hrnky rostlinného mléka (může být i kravské), 2 vajíčka, sůl.
Na smažení: 2 lžíce Ghí od Českého Ghíčka
Na náplň: Ghítela (arašídová, lískooříšková, mandlovo-kávová nebo kešu-kokosová)
Postup: Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Nejlépe tyčovým mixérem vymícháme hladké těsto, které necháme alespoň 10 minut odstát. Na pánev dáme rozehřát ghí a na něj nalijeme připravené palačinkové těsto. Při středním příkonu smažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku.
Pokud palačinky chystáme dětem jako svačinu, počkáme, až vychladnou, a pak je namažeme přiměřenou vrstvou Ghítely tak, aby se následně palačinka dala přeložit na čtvrtinu a vešla se do svačinové krabičky.
Tip: Místo čistého Ghí můžeme při smažení použít Ghí se skořicí a vanilkou.
Zdroj a foto receptu: www.ceskeghicko.cz a Lucie Rosenbergerová
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.
Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...
Velmi šťavnaté ovoce dokáže vykouzlit i z obyčejného receptu netradiční pokrm, který potěší vaše…
Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice…
Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se…