Podzimní Mikulov
Lenošení ve SKY wellness s pohárkem vína, speciální masáže a lokální gastronomie – To je podzim ve Wellness Hotelu Volarik!
Lenošení ve SKY wellness s pohárkem vína, speciální masáže a lokální gastronomie – To je podzim ve Wellness Hotelu Volarik!
V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…
SPA Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou. Jedinečný zážitek z pobytu dotváří okolní parky, překrásná architektura města a světoznámé Mariánskolázeňské prameny.
Modern Classic Cup je nová soutěž pořádaná organizací Aufguss WM, která vzdává hold umění klasických saunových rituálů.
Přijeďte si odpočinout a zregenerovat. Budete se cítit lépe díky nově probuzené duševní a tělesné rovnováze organismu.
Tam musíte být! Sauna Herbal Cup znamená saunu plnou bylinek, vůní a peelingů
Sdílejte článek
Občerstvení, které připravujeme dětem do školy, by mělo být nejen chutné a zdravé, ale i rozmanité. Kromě různě obloženého pečiva, plněného pita chleba či tyčinek můžeme děti občas překvapit i něčím…
„Palačinky mají tu výhodu, že jsou hotové za chvilku, zároveň se dají připravovat na slano i na sladko. Jsou tedy vhodné i jako lehká a zdravá svačina. Aby byly křehké, doporučuji používat při jejich přípravě přepuštěné máslo neboli ghí. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje a nevznikají obtížně stravitelné látky, které by zatěžovaly žaludek. A prozradím ještě jeden fígl, díky němuž jsou palačinky nejen výborné, ale i pěkné na pohled – rozpuštěné ghíčko nedávejte na pánev, ale lijte ho přímo do těsta a potom pečte palačinky nasucho,“ radí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
A čím palačinky naplnit? „Podle mých zkušeností mají děti obecně raději všechny placky, tedy i palačinky, se sladkými náplněmi. Když jsme přemýšleli, jak využít ghí pro přípravu dezertu, napadlo nás spojit ho s kakaem, medem a ořechy. Vznikla tak Ghítela, která představuje jakousi zdravější variantu známé pomazánky. Chutná dětem i dospělým, a právě na palačinky je úplně ideální. Ghítelu také můžete přidat dětem do jogurtu nebo ji nechat krátce povolit v mikrovlnce a namáčet do ní ovoce,“ přidává své tipy Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Ghítela je zdravější alternativa sladkých pomazánek s nevhodnými tuky. K dostání je ve 4 lahodných příchutích:
Recept:
Suroviny: 2 hrnky špaldové mouky, 2 hrnky rostlinného mléka (může být i kravské), 2 vajíčka, sůl.
Na smažení: 2 lžíce Ghí od Českého Ghíčka
Na náplň: Ghítela (arašídová, lískooříšková, mandlovo-kávová nebo kešu-kokosová)
Postup: Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Nejlépe tyčovým mixérem vymícháme hladké těsto, které necháme alespoň 10 minut odstát. Na pánev dáme rozehřát ghí a na něj nalijeme připravené palačinkové těsto. Při středním příkonu smažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku.
Pokud palačinky chystáme dětem jako svačinu, počkáme, až vychladnou, a pak je namažeme přiměřenou vrstvou Ghítely tak, aby se následně palačinka dala přeložit na čtvrtinu a vešla se do svačinové krabičky.
Tip: Místo čistého Ghí můžeme při smažení použít Ghí se skořicí a vanilkou.
Zdroj a foto receptu: www.ceskeghicko.cz a Lucie Rosenbergerová
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.
Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...
K příjemnému teplému počasí, k dobré náladě a prázdninové atmosféře patří bezpochyby sladké…
Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu…
Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar…