Dýně, lilky, červená řepa, mrkev, paprika nebo třeba jablka. Výčet podzimních surovin zářících barvami je skutečně široký. A ať už je vaše oblíbená podzimní potravina jakákoliv, nezapomínejte při nákupu na to, že pokud chcete dosáhnout opravdového kulinářského zázraku, do košíku byste měli vkládat pouze skutečnou kvalitu. Sáhněte proto po certifikovaných biopotravinách, které byly vypěstovány v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství a bez použití zbytečné chemie. V obchodech by měly být vždy viditelně označeny logy biolistu a biozebry, díky nimž si můžete být bio kvalitou skutečně jisti. Jaké zásady musí bio producenti dodržovat, jak probíhá rostlinná bio produkce nebo jak vypadá ekologický chov zvířat? To zjistíte na stránkách myjsmebio.cz, kde najdete také spoustu inspirace k vaření.
Máte už o biopotravinách načteno a zajímalo by vás, jak vypadá ekologické zemědělství v praxi? Vydejte se na některou z ekofarem! Najdete je po celé České republice a na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz můžete díky interaktivní mapě dohledat přímo tu, která se nachází blízko vašemu okolí.
Jestliže se nacházíte v Plzeňském kraji, určitě navštivte Farmu u Františky, kde kromě ovoce a zeleniny nabízí také nepřeberné množství dalších potravin v bio kvalitě. Více informací se dozvíte na stránkách farmaufrantisky.cz.
Salát z dýně a červené řepy
Suroviny: 500 g bio červené řepy, 500 g bio dýně Hokkaidó, 4 lžíce bio olivového oleje, 100 g bio granátového jablka, šťáva z bio citronu, bio dijonská hořčice, hrst bio rukolových listů, bio hladkolistá petržel, 100 g bio ovčího sýra, sůl, bio pepř.
Postup: troubu předehřejte na 180 stupňů. Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dýni očistěte od semínek a neoloupanou jí nakrájejte na kostky. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte řepu a dýni, zakápněte olivovým olejem a podle chuti osolte. Pečte v troubě asi 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v misce vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Dochuťte solí a pepřem. Do velké mísy vložte omyté a usušené rukolové listy a polovinu nasekané petržele. K salátové směsi přisypte ještě teplou pečenou zeleninu, posypte na kostky nakrájeným ovčím sýrem, granátovým jablkem, polijte zálivkou, promíchejte a podávejte.
Salát z pečeného lilku a rajčat
Suroviny: bio lilek, 150 g bio rajčat, bio hladkolistá petržel, 3 stroužky bio česneku, hrst bio salátových listů, 100 g bio měkkého sýra, 2 lžíce bio olivového oleje, sůl, bio pepř, šťáva z bio citronu, lžíce třtinového cukru, 150 g bio bílého jogurtu.
Postup: troubu předehřejte na 200 stupňů. Lilek omyjte, propíchejte vidličkou, rovnoměrně rozložte na plech a pečte asi 40 minut. Rajčata opláchněte a nakrájejte na čtvrtiny. Petržel a salátové listy omyjte, nechte okapat a petržel nasekejte najemno. Upečený lilek podélně rozkrojte, nechte vychladnout a pak ho i se slupkou nakrájejte na kostky. Poté si připravte zálivku. Smíchejte jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Lilek přidejte k salátovým listům s petrželkou, zakápněte zálivkou, přidejte na kostičky nakrájený sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Salát z mrkve, červené řepy a jablek
Suroviny: 3 bio jablka, 3 bio mrkve, bio červená řepa, šťáva z bio citronu, lžíce bio medu, 2 lžíce bio sezamového oleje, 50 g bio granátového jablka.
Postup: červenou řepu a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Jablka omyjte, odstraňte jádřince a také nakrájejte na nudličky. Ovoce a zeleninu vložte do mísy, přidejte granátové jablko, med, citronovou šťávu a sezamový olej. Salát dobře promíchejte a podávejte jako rychlou svačinku nebo lehkou večeři.
Kupujte BIO. Pro naši budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.