Zralé a šťavnaté kaki Persimon Bouquet nyní najdete v obchodech.
Kaki panna cotta
Lehká sladká panna cotta je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů a jeho příprava by měla zabrat pouhých pár minut. Pochází údajně ze severozápadní oblasti Piemontu a skvěle se páruje s nejrůznějším ovocem. Vyměňte obvyklé maliny za oranžové kaki a sladké překvapení je na světě.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na malé kostičky, 200 ml smetany nebo kokosového mléka, 4 plátky želatiny, 1/2 vyškrábaného vanilkového lusku, 2 lžíce třtinového cukru, 30 ml vody.
Postup: nejdříve si namočte želatinu ve vodě a chvíli ji nechte nasát. Mezi tím vložte polovinu nakrájeného kaki do rendlíku a zasypte třtinovým cukrem. Přidejte malé množství vody a nechte lehce provařit, dokud cukr s vodou nezhoustne. Do druhého rendlíku nalijte smetanu, přidejte vanilku a začněte zahřívat do mírného varu. Třetinu smetany odlijte a vložte do ní želatinu. Jakmile se želatina rozpustí, nalijte vše zpět. Řádně promíchejte, přelijte do skleniček a nechte ztuhnout v lednici. Smíchejte kaki, které se lehce povařilo v sirupu, s čerstvým kaki a ozdobte s ním panna cottu.
Focaccia s rozmarýnem a kaki
Dlouhá historie chleba jménem focaccia sahá za starověký Řím. Připravit jej umí snad každá italská máma a jeho rozmarýnová vůně neodmyslitelně patří k italské prostřené tabuli. V kombinaci s kaki dostane neobvyklou nasládlou chuť, po které se jen zapráší.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na tenké plátky, 500 g hladké mouky, 300 ml vody, 1 sušené droždí, lžička soli, olivový olej, několik větviček rozmarýnu.
Postup: zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhníst hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran. Vytvořte obdélník, ozdobte rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.
Těstoviny s kaki omáčkou
S tímto receptem nešlápnete vedle. Základ pevně stojí na rajčatech, tradiční italské surovině, a skvělé kombinaci bylinek. Omáčku zaručeně zjemní mascarpone. Teprve kaki jí však dodá netradiční chuťovou vrstvu.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, olivový olej, pepř, tymián, bazalka a oregano, 1 šalotka, 1/2 plechovky loupaných rajčat, 2 lžíce mascarpone, špagety, piniové ořechy, sůl.
Postup: dejte vařit vodu na špagety. Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji. Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka. Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Dle chuti osolte, opepřete, a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy.
Kaki sorbet
Jenom tři suroviny, a přesto tolik chuti! Lahodný kaki sorbet bude chutnat malým strávníkům, ale s trochou prosecca oživí brunch nebo večeři dospělým.
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, 1 pomeranč, 5 lžic javorového sirupu, trochu vody, limetka na ozdobení, případně prosecco.
Postup: Kaki a pomeranč vložte do mixéru, přidejte trochu vody, javorový sirup a rozmixujte zcela do hladka. Směs dejte do zmrzlinovače a nechte ji lehce ztuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte směs v misce do mrazáku a každou hodinu ji promíchejte od stěn, aby zůstala hezky nadýchaná. Servírujte ozdobené čerstvým kaki a limetkou. Celý sorbet můžete také zalít proseccem a vytvořit tak úžasnou záležitost na párty.
Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus.
Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, PR consultant cammino… Děkujeme.