Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Bylinky na podzimní plískanice

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Přicházející sychravé počasí vyloženě vybízí k tomu, abychom zůstali pod peřinou s hrníčkem teplého čaje a vyvarovali se tak nachlazení nebo jiným neduhům, které s sebou toto období přináší. Přečtěte…

Bylinky na podzimní plískanice

Ať už jsou základem bylinného čaje lístky, kořeny, plody anebo ho tvoří celá bylina, je potřeba dbát na kvalitu surovin, ze kterých se rozhodnete čaj připravit. U bylin pěstovaných v bio kvalitě máte jistotu, že neobsahují rezidua pesticidů ani herbicidů, které by se tak dostaly do čaje a tím i do těla. U lokálních bio farmářů, ale také v e-shopech nebo kamenných obchodech seženete mnoho bylinek, a to v čerstvé nebo sušené podobě. Dbejte však na to, aby etiketa nesla označení logem biolistu nebo biozebry. Ta zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, která splňuje legislativou dané a státem kontrolované požadavky na ekologickou produkci.

Šalvěj – královna podzimních dní

Tato bylinka se odedávna používá při zánětech, bolestech v krku nebo dutině ústní. Obsahuje velké množství vitamínu B, který je nápomocný proti podzimní únavě, ale také estrogenní hormony, které pomáhají při mykózách. Použít můžete celou nať nebo z usušené šalvěje stačí otrhat jen lístky.

Podzimní bylinkový čaj

Bylin existuje celá řada a záleží na vás, které si vyberete. Liší se účinky i použitím. V případě, že si od farmáře dovezete čerstvé byliny v bio kvalitě, bude potřeba je nejprve usušit. Nejčastěji je seženete už očištěné ve svazcích, které pak jednoduše pověsíte ve stinném místě a sušíte několik dní. Doporučuje se bylinky neumisťovat na slunné místo, protože paprsky by jim vzaly nejen barvu, ale i účinky. Sušení potrvá několik dní. Použít ale můžete také čerstvé bylinky.

Nejčastější příprava je formou nálevu. Jednu čajovou lžičku sušených nebo čerstvých bylin přelijte horké 250 ml vody (asi 80 stupňů, vřelá voda se nedoporučuje). Nechte louhovat 10 minut, poté čaj sceďte. Tento způsob přípravy je vhodný zejména u těch bylin, které obsahují listy, květy anebo celé natě.

Až na druhý lok

Někdy se říká, že se k bylinkám musíte propít – jednoduše vám se zvýšenou konzumací začnou více chutnat. Neznamená to však, že byste měli bylinek vypít nekontrolované množství každý den. Obsahují totiž účinné látky, jako jsou silice, třísloviny, alkaloidy a další, na které by se naše tělo se zvýšenou dávkou zvyklo a přestaly by tak účinkovat. Vždy se doporučuje bylinky požívat po určitou dobu, a to v horizontu nepřesahujícím šest týdnů. Po delší období pak můžete používat jen vyhraněné druhy, mezi které patří například dobromysl nebo i meduňka.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...