Ať už se v seznamu hostů objeví někdo, kdo jí úplně neholduje nebo si chcete letos trošku zaexperimentovat a vyzkoušet polévku novou, přinášíme 3 recepty, kterými můžete letošní menu ozvláštnit a přimět hosty ochutnat i něco nového.
Nejen recept, i na původu surovin záleží
Než se ale pustíte do přípravy, promyslete si ingredience, ze kterých chcete polévku připravit. Doporučujeme volit kvalitní, sezónní potraviny, ideálně od lokálních biofarmářů, kteří vše produkují v souladu s přírodou. Nemusíte se ale bát, že byste kvůli nákupu museli ve vánočním shonu vážit cestu na ekofarmu. Velká část z nich totiž v dnešní době běžně nabízí svoje produkty prostřednictví e-shopů či faremních bedýnek. Kvalitní bioprodukci dnes již seženete také v supermarketu. Zde si ale dejte pozor, aby potraviny nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Informace o biopotravinách naopak nabídnou stránky myjsmebio.cz. Jedině ty zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu. Seznam blízkých biofarem najdete například na stránkách lovime.bio nebo kamprobio.cz.
NÁŠ TIP: Výtečná hrachovka se slaninou a krutony
Suroviny: asi 200 g bio hrachu, asi 100 g slaniny v bio kvalitě, 4 stroužky bio česneku, 1 ks bio cibule, 4 lžíce bio sádla, 1 l bio vývaru, hrst bio majoránky, sůl, bio pepř, pečivo v bio kvalitě na krutony.
Postup: hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.
Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.
TIP: Pro kvalitní biopotraviny a zejména bio zeleninu se můžete vydat na Biofarmu Skřeneř, která se nachází nedaleko Nového Bydžova. Její rozloha je zhruba 42 hektarů, z čehož 15 hektarů tvoří jabloňový sad. Zbývající část pokrývá polní zelenina – mrkev, petržel, brambory, červené a bílé zelí, česnek, hrášek, kapusta, dýně či fazole. Bio zeleninu lze objednat přes e-shop, přímo na farmě, ale i v některých sítích kamenných obchodů. Více informací najdete na stránkách biofarmaskrener.cz.
Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli
Suroviny: 200 g bio brambor, dvě hrsti bio sušených hub, 1 ks bio petržele, 1 ks bio cibule, čtvrtku bio celeru, máslo v bio kvalitě, bio hladkou mouku, bio smetanu, asi 1,5 l vody, bio kmín a sůl.
Postup: doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.
TIP: Pro brambory a jiné produkty v bio kvalitě nabídne farma Bio-zelenina Jitka Píchová. Pěstují zde bio zeleninu a bio bylinky na ploše asi 0,75 ha (včetně brambor) a dále bio ovoce na ploše asi 0,3 ha. Přestože své portfolio neustále rozšiřují, zachovávají si kouzlo malého hospodářství a rozmanitost pěstovaných plodin. Více informací nabídnou stránky bio-zelenina.cz.
Zelňačka i na štědrovečerní stůl
Suroviny: asi 350-400 g bio kysaného zelí, 250 g bio brambor, 100 g másla v bio kvalitě, 120 g hladké mouky, 1 ks větší bio cibule, 400 g bio klobásy dle preferencí, asi 250 ml bio mléka, 100 g bio zakysané smetany, sůl, kmín a pepř v bio kvalitě na dochucení.
Postup: začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a překrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte.
TIP: Kvalitní bio zelí nabízí například Kurkovy bedýnky. Pěstují široké spektrum bio zeleniny a bio ovoce, a to vše bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv – čistě na přírodní bázi. Svou produkci rozvážejí do několika krajů po celé České republice. Více informací nabízí stránky biozelenina-bedynky.cz.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.