Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Vánoční cukroví bez výčitek svědomí

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Tak zase po roce vyndáme formičky a pustíme se do pečení vánočního cukroví – adventní čas právě začíná. Jak ale se všemi těmi dobrotami skloubit naši celoroční snahu zdravěji jíst? Zkuste letos…

Tak už jsou zase po roce tady a s nimi ta nezaměnitelná kouzelná atmosféra, ke které samozřejmě patří i vánoční cukroví. V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se ho vzdávat, to by byla určitě škoda. Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí. To je totiž čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní. „Ghí je dokonce považované za superpotravinu, protože zlepšuje trávení, je plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Cukroví pečené i nepečené

Ať už máte raději cukroví pečené nebo takové, kdy troubu zapínat nemusíte, z použití kvalitního tuku ghí budete rozhodně nadšeni. Dá se totiž použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť. Jak říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko: „I při pečení lze ghí použít všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Výhoda je v tom, že právě ghí má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.“

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády

Suroviny na košíčky: 200 g špaldové mouky, 80 g přepuštěného koko Ghí od Českého Ghíčka, 20 g cukru, sůl.
Postup: na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghíčko. Pomocí nože ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto. Ideální je, nechat ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce. Z těsta tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

Skořicový krém

Suroviny: tuhá část plechovky kokosového krému, 1 lžíce skořice, koření: špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
Příprava krému: kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté naplníme košíčky.

Krém z bílé čokolády
Suroviny: tuhá část plechovky kokosového krému, 1/2 tabulky vegan bílé čokolády, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové kůry a šťávy
Příprava krému: čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citrónu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme košíčky.

Tip: Při pečení letošního cukroví můžete vyzkoušet také novinku Ghítelu od Českého Ghíčka. Jedná se o alternativu oblíbené pomazánky, složenou z oříšků, medu, kakaa a ghí. Na výběr je arašídová nebo lískooříšková a chystají se i další příchutě!

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Recept: Lucie Rosenbergerová

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...