Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Manifesto právě podpořilo otevření ukrajinské restaurace Barva mladé začínající podnikatelky Anny Temnenko

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Wellness…

Na začátku března Manifesto přišlo s výzvou podpořit otevření restaurace ukrajinského šéfkuchaře, šéfkuchařky, podnikatele či podnikatelky. Vše začalo zprávou na sociálních sítích, ve které nabídlo…

“Tuto iniciativu jsme vyhlásili s cílem dlouhodobě podpořit lidi v nenadále těžké životní situaci tím, že pomůžeme k vytvoření nových pracovních příležitostí pro ukrajinskou komunitu,” sdělina Hollie Lin, Chief Growth Officer v Manifestu.

Přihlásilo se dvanáct zajímavých a talentovaných uchazečů a mezi nimi se prosadila se svým konceptem Anna Temnenko, pro kterou otevření restaurace s názvem Barva v Manifestu znamená realizaci jejího i rodinného snu.

“Mám ohromnou radost z toho, že můžu pomoci aspoň malé skupině svých krajanů, kteří se ocitli v nouzi. Rovněž se jedná o skvělou příležitost seznámit Čechy a ostatní zahraniční zákazníky s častí ukrajinské kultury, jejíž existence je zpochybňována a čelí tvrdé agresi. Jídlo je nedílnou součástí naší kultury a lidé si již brzy budou moci vychutnat osobitost a vynikající chuť ukrajinských pokrmů,” komentuje Anna, která má za sebou studia na VŠE a znalost prostředí a českého jazyka dokázala rychle přetavit v podnikatelský projekt, jenž pomáhá. V její restauraci Barva, kde bude modrá a žlutá převládat na ručně vyšívaných dekoracích, najde práci šest ukrajinských žen.

V restauraci Barva uvidíme pravidelně nejenom Annu, ale i její maminku a zaučovat se zde bude i mladší sestra. Na ostatní místa se přihlásily ženy, které našla na sítích Telegram a Facebook.

Ve svém menu chystá tradiční i rodinné recepty z různých oblastí Ukrajiny. Na své si přijdou nejen milovníci východních chutí. Cenové rozpětí ukrajinských specialit bude velmi dostupné, od 129 do 209 Kč.

Top 5 tradičních jídel restaurace Barva

Boršč klasický | Jeho ingrediencemi jsou cibule, mrkev, červená řepa, brambory, zelí a vepřová žebra. Bude podáván s pomazánkou ze sádla a s pampuškou s česnekovým máslem nebo černým chlebem.

Boršč veganský/vegetariánský | V něm nesmí chybět cibule, mrkev, červená řepa, brambory a zelí. Bude podáván ve formě krémové polévky s veganskou či klasickou zakysanou smetanou, jarní cibulkou a s krekry z černého chleba.

Speciální letní nabídka | Svěkoľnik: Studená polévka se připravuje z červené řepy, salátové okurky a brambor. Bude podávána s rozříznutým vejcem, jarní cibulkou a zakysanou smetanou (na výběr vegаnská/klasická).

Varenyky (vegаnské/klasické) podávané se zakysanou smetanou a smaženou cibulí. | Porce obsahuje 8 ks

  • s brambory a směsí hub
  • s dušeným zelím
  • se sladkou višní

Syrnyky z tvarohu | Porce obsahuje 3 ks a podávají se

  • se zakysanou smetanou
  • s marmeládou
  • s kondenzovaným mlékem
  • nebo všechny 3 varianty

Menu obohatí ukrajinská specialita, která se bude měnit každé 2 týdny.

Seznamte se: Anna Temnenko

  • Anna vystudovala VŠE v Praze obor Podnikání a management.
  • Mluví výborně česky, ukrajinsky, rusky a anglicky.
  • Po studiích pracovala v agentuře, která se zabývala zaměstnáváním cizinců.
  • Následně zkusila pracovat v HR i marketingu a na Ukrajině provozovala eshop.
  • Své dosavadní zkušenosti i jazyky teď bude moci naplno využít jako majitelka restaurace Barva.
  • V restauraci Anna zaměstná 2 kuchařky a 3 brigádníky z Ukrajiny.

Rozhovor s Annou

Manifesto: Jak jste se dozvěděla o příležitosti v Manifestu?

Anna: Viděla jsem instagramový post, sdílený mou kamarádkou, a dlouho jsem váhala, jestli napsat nebo nenapsat. Nakonec jsem si řekla, že za zkoušku nic nedám, a šla jsem do toho! Jsem moc ráda, že to vyšlo právě mně, protože tak mohu vytvořit několik pracovních příležitostí. Od začátku války jsem se pořád nějakým způsobem snažila pomáhat ukrajinským lidem, ale neměla jsem sama možnost začít nějakou trvalou a dlouhodobou pomoct. Když otevřu restauraci, tak mohu zaměstnat alespoň pár z nich. Tímto bych chtěla říci, že je pořád možnost a šance pro ostatní, především uprchlické ženy, v Česku zůstat. Nejsou ztracené, nekončí jim tím život, a i když je to teď opravdu těžká doba, kdy spousta uprchlíků žije v každodenním strachu, myslím, že otevření restaurace Barva bude znamenat pro někoho naději a pomoc.

Manifesto: Jak vznikl název Barva?

Anna: Původně jsme vybírali ukrajinské názvy, ale pak jsme si řekli, že spíš zvolíme univerzálnější jméno, a proto vznikl název Barva… toto slovo je stejné jak pro Čechy, tak pro Ukrajince a pro cizince bude také přijatelné, vzhledem k jednoduchosti.

Manifesto: Jak jste sestavila menu?

Anna: Ukrajinské menu restaurace Barva bude odrážet domácí recepty z různých oblastí Ukrajiny, ale i skutečnost, že můj přítel je vegan. Kvůli němu jsem se naučila například vařit dvě verze typické ukrajinské polévky boršč a obě budou na menu. Dalším typickým pokrmem budou mé oblíbené varenyky – plněné těstovinové taštičky. Každých 14 dní budeme mít jedno nové jídlo jako speciální nabídku.

Manifesto: A když se řekne varenyky, co se Vám vybaví?

Anna: Vybaví se mi domov. A staré ukrajinské filmy, ve kterých je jasně vidět ukrajinská kultura, kde ženy bývají v kuchyni, hodně vaří a právě třeba připravují mé oblíbené varenyky. Varenyky jsou součástí i každého vánočního menu, které se skládá z 12 jídel, takže určitě doporučuji, abyste zkusili kromě slané verze i mou nejoblíbenější, sladkou s višněmi, kterou jsme ladili k naprosté dokonalosti.

Manifesto: Jak jste vyzdobili svou restauraci?

Anna: Snažili jsme se ji udělat co nejvíce autentickou, a tak v interiéru uvidíte klasickou “vyšyvanku” v tradičních barvách, černé, bílé, modré a žluté. I nádobí jsme tomu přizpůsobili. S interiérem mi pomáhali nejenom kamarádi, ale také jedna rodina, se kterou jsem velkoplošné vyšívanky sama ručně dělala.

Otevírací doba

Manifesto Anděl

Po – Ne: 11 – 22

Fotografie zaslala Public relations | Klára Olivová – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...