 
    
    Modern Classic Cup – Česká kvalifikace 2025
Modern Classic Cup je nová soutěž pořádaná organizací Aufguss WM, která vzdává hold umění klasických saunových rituálů.
 
    
    Modern Classic Cup je nová soutěž pořádaná organizací Aufguss WM, která vzdává hold umění klasických saunových rituálů.
 
    
    V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…
 
    
    SPA Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou. Jedinečný zážitek z pobytu dotváří okolní parky, překrásná architektura města a světoznámé Mariánskolázeňské prameny.
 
    
    Přijeďte si odpočinout a zregenerovat. Budete se cítit lépe díky nově probuzené duševní a tělesné rovnováze organismu.
 
    
    Lenošení ve SKY wellness s pohárkem vína, speciální masáže a lokální gastronomie – To je podzim ve Wellness Hotelu Volarik!
Tam musíte být! Sauna Herbal Cup znamená saunu plnou bylinek, vůní a peelingů
  Sdílejte článek
  
    
Společně s chladnými měsíci přichází i touha po teplém a vydatném jídle. Tuk je v zimě zkrátka třeba. Ať už jste polévkový či omáčkový typ, milujete řízek, rybu nebo si rádi pochutnáte na dobrém…
Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. To lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Ve zdejších krajích není až takovou novinkou. „Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho. Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, ryb, při pečení koláčů a buchet,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České Ghíčko, které vyrábí ghí ručně a podle tradiční receptury. Na smažení je ghí naprosto ideální, má totiž vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje. Znalci vědí, že pravý vídeňák se dělá na přepuštěném másle. Také omáčkám a polévkám dodá vynikající chuť i vůni a ryby a dušená zelenina na ghí jsou prostě bezkonkurenční.
A nebojte se, staré známé tvrzení, že co je tučné a dobré, nemůže být zdravé, už rozhodně neplatí. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk. „Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo,“ konstatuje Andrea Dostálová.
Ghí totiž dokáže podpořit správné trávení, pomáhá upravit hladinu lipidů a cholesterolu, vyživuje nervové buňky, zlepšuje soustředění, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci a omlazuje. A protože přepuštěním je máslo zbaveno kaseinu (mléčné bílkoviny) a laktózy (mléčného cukru), mohou ghíčko konzumovat i lidé s alergií na některou z těchto složek mléka.
S ghí se dokonce můžeme setkat i v souvislosti s pět tisíc let starou indickou medicínou – ajurvédou. Ta je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína a ghí považuje pro své účinky na zdraví za elixír života.
Suroviny: 1 menší candát (může být i pstruh), 10-20 g hladké mouky, 120 g BIO Ghí od Českého Ghíčka, 1 BIO citron, sůl a pepř
Postup: candáta vykucháme, očistíme, opláchneme, osušíme. Pak ho jemně osolíme, opepříme a hojně pokapeme šťávou z poloviny citronu. Následně ho necháme v chladničce asi 15 minut odpočinout. Pak rybu ze všech stran pečlivě obalíme v hladké mouce. Ve vyšší pánvi rozehřejeme 120 g BIO Ghí od Českého Ghíčka a rybu na něm ze všech stran opečeme do zlatova. Upečeného candáta podáváme politého BIO Ghí od Českého Ghíčka a ozdobeného plátkem citronu. Jako příloha jsou nejvhodnější brambory pečené nasucho v troubě a zeleninový salát.
Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz. Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...
 
    
    Bleskovky Nezařazené Saunování
Tradiční Saunové noci, které každou první sobotu v měsíci pořádá relaxační centrum Wellness Horal v…
 
    
    Populární hudební producent a porotce soutěže Česko Slovensko má talent Jaro Slávik se stal jednou…
 
    
    Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se…
 
  
  
     
  
  
     
  
  
     
  
  
     
  
  
     
  
  
     
  
  
     
  
  
     
  
  
    