Hotel se nachází v klidném prostředí lesoparku s velmi dobrou dostupností do centra města a ke všem významným místům a turistickým atrakcím. Velikost hotelu umožňuje osobní přístup personálu a vytváří příjemnou rodinnou atmosféru…
Jaro v Praze není jen o rozkvétajících parcích a první zmrzlině na náplavce. Pokud hledáte nevšední zážitek, který potěší děti i dospělé, zamiřte do Botanické zahrady hl. m. Prahy. Ve skleníku Fata Morgana, unikátním prostoru o…
V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…
Velké finále soutěže jednotlivců a soutěž týmů v rámci Mistrovství ČR saunových ceremoniálech, které je současně národní kvalifikací na Mistrovství světa AUFGUSS WM 2025.
Připravte se na nezapomenutelnou saunovou noc, která vás doslova provede historií lidstva! V sobotu 3. května 2025, Saunový ráj Holice se v ceremoniální sauně odehrají saunové ceremoniály, které společně vytvoří jedinečný příběh.…
Společně s chladnými měsíci přichází i touha po teplém a vydatném jídle. Tuk je v zimě zkrátka třeba. Ať už jste polévkový či omáčkový typ, milujete řízek, rybu nebo si rádi pochutnáte na dobrém…
Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. To lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Ve zdejších krajích není až takovou novinkou. „Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho. Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, ryb, při pečení koláčů a buchet,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České Ghíčko, které vyrábí ghí ručně a podle tradiční receptury. Na smažení je ghí naprosto ideální, má totiž vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje. Znalci vědí, že pravý vídeňák se dělá na přepuštěném másle. Také omáčkám a polévkám dodá vynikající chuť i vůni a ryby a dušená zelenina na ghí jsou prostě bezkonkurenční.
Ghí jako elixír života
A nebojte se, staré známé tvrzení, že co je tučné a dobré, nemůže být zdravé, už rozhodně neplatí. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk. „Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo,“ konstatuje Andrea Dostálová.
Ghí totiž dokáže podpořit správné trávení, pomáhá upravit hladinu lipidů a cholesterolu, vyživuje nervové buňky, zlepšuje soustředění, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci a omlazuje. A protože přepuštěním je máslo zbaveno kaseinu (mléčné bílkoviny) a laktózy (mléčného cukru), mohou ghíčko konzumovat i lidé s alergií na některou z těchto složek mléka.
S ghí se dokonce můžeme setkat i v souvislosti s pět tisíc let starou indickou medicínou – ajurvédou. Ta je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína a ghí považuje pro své účinky na zdraví za elixír života.
Candát na ghíčku
Suroviny: 1 menší candát (může být i pstruh), 10-20 g hladké mouky, 120 g BIO Ghí od Českého Ghíčka, 1 BIO citron, sůl a pepř
Postup: candáta vykucháme, očistíme, opláchneme, osušíme. Pak ho jemně osolíme, opepříme a hojně pokapeme šťávou z poloviny citronu. Následně ho necháme v chladničce asi 15 minut odpočinout. Pak rybu ze všech stran pečlivě obalíme v hladké mouce. Ve vyšší pánvi rozehřejeme 120 g BIO Ghí od Českého Ghíčka a rybu na něm ze všech stran opečeme do zlatova. Upečeného candáta podáváme politého BIO Ghí od Českého Ghíčka a ozdobeného plátkem citronu. Jako příloha jsou nejvhodnější brambory pečené nasucho v troubě a zeleninový salát.
Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz. Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.
Vybíráme podobné články
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...