
Hotel VALNOVKA
Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…
Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…
V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…
V dubnu 2024 hotel dokončil realizaci rozsáhlé rekonstrukce Wellness centra. Wellness je nejen v novém, ale poskytuje daleko širší nabídku včetně odpočinkových zón. K dispozici je nový bazén s protiproudem, masážními tryskami,…
13. ročník mezinárodního festivalu zážitkového saunování SaunaFest 2025 zve návštěvníky na to nejlepší ze saunového divadla. Hlavním programem SaunaFestu je již tradičně oficiální Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech –…
Nepřehlédněte dvě akce Saunafest
Sdílejte článek
Konec srpna znamená jediné – sezóna rajčat se blíží do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo…
Zralá rajčata jsou typická svou jedinečnou chutí, a to díky tomu že v sobě snoubí kyselou a sladkou příchuť. Obsahují rovněž mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které buňky chrání před volnými radikály. Jsou tak skvělým společníkem nejen díky své chuti, ale jsou i přínosem pro naše tělo.
Pokud zoufáte nad tím, že je jejich sezóna krátká a už brzy se budeme muset smířit s tím, že žádná čerstvá neseženete, nezoufejte. Můžete si jejich čerstvost částečně prodloužit správným skladováním nebo si je usušit, naložit či zavařit.
Hodnotná rajčata nabídnou ekologičtí zemědělci, kteří při pěstování nepoužívají žádné pesticidy ani průmyslová hnojiva. Bio rajčata tak budou obsahovat vitamíny a minerály v podobě, která je dobře stravitelná pro naše tělo. Seženete je na bio farmách, kde se můžete osobně zastavit nebo zvolit nákup přes faremní e-shop či prostřednictvím bedýnkových systémů. Zeleninu v bio kvalitě seženete také v obchodech. Musí však vždy nést označení logem biolistu nebo biozebry.
Náš tip: Pro čerstvou zeleninu se můžete vydat do Bio zahradnictví Košař. Farma se nachází u Zlína, kde také svoji produkci na farmářském trhu prodává nebo nabízí sezónní zeleninu i prostřednictvím bedýnkových systémů. Více informací se dozvíte zde.
Suroviny: 1 kg bio rajčat, 2 stroužky bio česneku, 3 lžíce bio extra panenského olivového oleje, šťáva z bio citrónu, bio bazalka, sůl a bio pepř na dochucení.
Postup: rajčata na spodní straně nařežeme nožem do tvaru křížku tak, aby se nám po spaření lépe loupala. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolíme a opepříme.
Náš tip: Pro aromatičtější chuť můžete bazalku přidat až těsně před podáváním s těstovinami.
Suroviny: 1 kg bio rajčat, 1 ks bio cibule, 100 g bio třtinového cukru, 60 ml bio jablečného octu, Asi 100 ml vody, 2 ks bio bobkového listu, špetka bio mleté skořice, špetka bio nového koření, špetka bio muškátového oříšku, lžička bio mleté papriky, 3 kuličky bio pepře.
Postup: rajčata a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření doporučujeme zabalit do pytlíku, aby se vám lépe vytahovalo. Postačí kus látky, který ovážete nití. Za občasného míchání vařte asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně přes síto směs propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15-20 minut při teplotě 90 stupňů.
Suroviny: 1 kg bio rajčat, 8 stroužků bio česneku, hrst sušené bio bazalky, bio extra panenský olivový olej, špetka bio chilli papričky dle chuti , sůl.
Postup: nejprve si připravíme plech, na který rozložíme pečící papír. Poté si očistíme rajčata a napůl je rozřízneme. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 stupňů, poté snížíme teplotu na 120 a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě ubereme a při 100 stupních pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených, vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...
Přírodní kompozice esenciálních olejů Nádech & Výdech přináší svěží vůni bylinek, která si vás…
Bleskovky Nezařazené Saunování
13. ročník mezinárodního festivalu zážitkového saunování SaunaFest 2025 zve návštěvníky na to…
Bleskovky Nezařazené Saunování
Zveme vás na Saunovou noc SÍLA MOCI. Spojí se zde mužská síla s postavami historickými, bájnými i…