Hledat Newsletter

Hotel VALNOVKA

Cestujeme

Hotel Valnovka se nachází v srdci Ladova kraje. Malebná oblast pojmenovaná po českém velikánovi výtvarné scény přímo vybízí k návštěvě jedné z mnoha místních pamětihodností a zajímavostí. Zavítat můžete na návštěvu historické…

Číst celý článek
Saunový Ráj Holice

Saunování

V Holicích v Čechách je již více než deset let otevřeno zajímavé a nevšední relaxační wellness centrum - Saunový Ráj. Je sice v malém městě, ale v blízkosti velkých měst, jako jsou Pardubice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Chrudim.…

Číst celý článek

Nepřehlédněte dvě akce Saunafest Více informací


Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni!

Sdílejte článek Facebook Twitter

Nezařazené Zdravá…

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak…

Potravina, která k nám původně doputovala z Ameriky a záhy se rozšířila po celém kontinentu, má v našich kuchyních skutečně široké využití. Nenechte se ale zmást, že nesejde na tom, který její druh do pokrmu přidáváte. Není zkrátka paprika jako paprika a rozdíly nespočívají pouze v barvě, ale také v obsažených látkách i chuti. Typicky nejsladší červená varianta obsahuje například velké množství betakarotenu, vitamínu B6 nebo zinku. Zelená paprika je zdrojem kyseliny listové a žlutá je zase nejbohatší na vitamín C.

Pakliže chcete, aby připravené pokrmy lahodily nejen oku, ale především zachutnaly i těm náročnějším strávníkům, kteří si potrpí na skutečnou kvalitu, při nákupu surovin radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství. Každý zemědělec, který chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací a zaregistrovat se do systému ekologického zemědělství u Ministerstva zemědělství. Následně podstupuje tzv. přechodné období, po jehož absolvování získává certifikát na svoji bioprodukci. Poté navíc každoročně absolvuje kontroly od prvovýroby až po distribuci, a vy si tak můžete být zcela jisti, že biopotraviny splňují všechny přísné zákonné požadavky a jsou plné vitamínů i minerálů dobře stravitelných pro tělo.

Zajímá vás svět ekologického zemědělství? Pak mrkněte třeba na stránky myjsmebio.cz, kde kromě spousty zajímavých informací najdete i inspiraci k vaření.

Pomazánka z fazolí a paprik

Suroviny: 2 ks bio červených paprik, bio provensálské bylinky, 600 g bio sterilovaných červených fazolí, 2 stroužky bio česneku, hrst bio dýňových semínek, šťáva z bio citronu, bio jarní cibulka, bio hladkolistá petržel, lžíce bio plnotučné hořčice, sůl, bio pepř. bio olivový olej.
Postup: troubu předehřejte na 180 stupňů. Papriky důkladně omyjte, rozpulte, zbavte jádřinců, zakápněte olivovým olejem a posypte bylinkami. V troubě pečte přibližně 30 minut, dokud nezezlátnou. Mezitím propláchněte a nechte okapat fazole. Do mixéru vložte papriky, fazole, přidejte semínka, prolisovaný česnek, hořčici, citronovou šťávu a směs rozmixujte. Podávejte namazané na celozrnném pečivu ozdobené lístkem petržele.

Kuřecí špízy s paprikou

Suroviny: 200 g bio kuřecích prsou, 3 bio papriky (červená, žlutá i zelená), 1 lžička bio medu, 1 lžíce bio rýžového octa, bio olivový olej, sůl, bio kajenský pepř a šťáva z bio citronu.
Postup: kuřecí prsa důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kostky. Vložte do větší misky, přidejte med, ocet, chilli vločky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte minimálně hodinu marinovat. Papriky omyjte, očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtverečky. Na špízy střídavě napichujte všechny druhy paprik a kuřecí maso. Opékejte na pánvi nebo grilujte na grilu rovnoměrně ze všech stran, pokapejte šťávou z citronu a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Papriky plněné mletým masem a quinoou

Suroviny: 3 ks bio paprik (červené nebo zelené), bio červená cibule, stroužek bio česneku, 400 g bio mletého masa, 100 g bio strouhaného sýra, bio oregano, bio bazalka, 200 g bio quinoy, bio rajčatový protlak, sůl, bio pepř.
Postup: troubu předehřejte na 200 stupňů. Na pánvi krátce osmahněte maso, protlak, nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Stáhněte z plotny, přidejte propláchnutou quinou, bylinky, dochuťte solí, pepřem a promíchejte. Papriky opláchněte, odřízněte vršek, rozřízněte na půl, zbavte vnitřku a naplňte hotovou směsí. V troubě pečte přibližně 20 minut, poté papriky posypte sýrem a zapečte ještě dalších 10 minut.

TIPY NA ZÁVĚR:

V supermarketech poznáte biopotraviny podle označení biolistu a biozebry. Pokud ale máte více času, doporučujeme rovnou vyrazit na některou z ekofarem. Jednou z nich je například Vařejkův dvůr, který se nachází nedaleko Žďáru nad Sázavou, a kromě nejrůznějších potravin v bio kvalitě nabízí i možnost přespání v penzionu. Pakliže byste si ovšem raději vybrali jinou lokalitu, navštivte třeba stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde můžete k hledání využít interaktivní mapu a zároveň se rovnou podívat na aktuální faremní nabídku. Využít můžete také program akce Poznej svého farmáře, který nabízí dny otevřených dveří na vybraných ekofarmách v rámci září, které je měsícem biopotravin. Více informací najdete na www.mesicbiopotravin.cz a www.poznejsvehofarmare.cz.

BIO SOUTĚŽ

Do konce měsíce září můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Registrační formulář a pravidla soutěže najdete na myjsmebio.cz/soutez. Tak se nezapomeňte zapojit!

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Fotografie zaslala Kateřina Chalupová, PR Manager PEPRCONSULTING – děkujeme.

Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...

Partneři

wn-astoria wn-abas wn-apr wn-saunafest wn-aromen wn-bergila wn-frajt wn-saunaherbalcup wn-sauneri wn-saunovymag

Vydržte, hned to bude...