
Tip na výlet s dětmi: na jihu Čech můžete hledat jednorožce, či draka
Nevíte, kam s dětmi? Vydejte se do oblasti Toulava kolem Tábora hledat čarovné bytosti a území. Čeká vás jedinečné propojení sběratelské karetní hry a zážitkové slevové karty.
Nevíte, kam s dětmi? Vydejte se do oblasti Toulava kolem Tábora hledat čarovné bytosti a území. Čeká vás jedinečné propojení sběratelské karetní hry a zážitkové slevové karty.
Bylinkový festival opět provoní Otevřenou zahradu v Brně v neděli 14. září 2025. Festival letos slaví devátý ročník a patří k největším setkáním fanoušků léčivých rostlin v České republice.
SPA Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou. Jedinečný zážitek z pobytu dotváří okolní parky, překrásná architektura města a světoznámé Mariánskolázeňské prameny.
Dopřejte si komfortu a luxusu v nových a moderních pokojích De Luxe. Skvělá snídaně, kvalitní víno a osobní péče to vše pod jednou střechou. Při prodlouženém pobytu zavítáte také na Zámek Kynžvart (v létě) nebo si užijete…
Sdílejte článek
Přinášíme vám recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto…
Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.
Rychlý, snadný a nezapomenutelně chutný. Takový bude každý pokrm, do kterého zakomponujete trhané hovězí maso ze Statku u Misařů. V našem podání jej připravujeme s dozlatova opečenými bramborovými placičkami a pečeným bílým zelím. Misařovi zpracovávají trhané hovězí za které získali ocenění Regionální potravina roku 2023. Maso totiž pochází z jejich chovu, ve kterém je o zvířata pečováno s respektem a láskou. Chuť jejich výrobků je postavena na čerstvém a kvalitním mase, které doplňuje pouze sůl a vlastnoručně umíchaná směs koření.
Trhané maso se nakládá s cibulí a poté se velmi dlouho a pomalu peče, až se samo rozpadá. Díky intenzivnímu aroma a jedinečné chuti se skvěle hodí jak pro teplé, tak i studené pokrmy – k pivu nebo vínu. My k němu doporučujeme pečené zelí a křupavé bramborové placičky. Pro bramborové placičky vybírejte kvalitní regionální brambory. Můžeme doporučit například Supíkovické brambory ANTONIE, které se vyznačují svou žlutou a čistou dužinou s jemnou konzistencí a vynikající lahodnou chutí.
Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 100 minut: 600 g hovězí trhané ze Statku u Misařů, 500 g brambor Supíkovické brambory ANTONIE, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 100 g sádla, 1 hlávka bílého zelí, 0,1 l vinného octa, sůl, krystalový cukr, pepř.
Postup:
Tip: brambory uvaříme ve slupce o den dřív. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory můžeme i prolisovat.
Jste milovníci bohatých a komplexních chutí? Kýváte hlavou? Tak pro vás máme tip na jedinečný recept. Ten je postavený na Kachní paštice s uzenými kachními prsy Čongrády. Tato paštika vychází z rodinné receptury Štefana Čongrádyho a získala prestižní ocenění Regionální potravina pro rok 2023 v Ústeckém kraji. Kachní prsa pro paštiku jsou nejprve několik dní naložena do solného láku a poté citlivě uzena. K nim se přidává zbytek masa z kachny, kachní játra, vyškvařené kachní sádlo a česnek. Výsledkem je lahodná paštika, kterou můžete najít pod značkou Čongrády společně s celou řadou dalších masných výrobků.
Nebojte se s kachnou experimentovat, nemusí to být vždy jen nedělní oběd. Využijte již hotovou paštiku Čongrády a vytvořte roládu z kachních prsou. Marinované sušené švestky a brusinková omáčka dodávají celému pokrmu na jemné kyselosti, která krásně kontrastuje s výraznou chutí uzeného kachního masa.
Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 80 minut: 2 ks kachních prsou, 300 g kachní paštika s uzenými kachními prsy Čongrády, 50 g sušených švestek, 200 g brusinek, 0,2 l červeného vína, ¼ Selský kvasový pecen z Chlebárna Hranice, cukr, sůl, pepř.
Postup: kachní prsa očistíme, kůži nařízneme na proužky, osolíme, opepříme. Opečeme kůží dolů na pánvi po dobu cca 5 min. do zlatova. Poté prsa otočíme a opékáme dalších cca 5 min. Opečená kachní prsa necháme vychladnout, vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu a poté nakrájíme na tenké plátky. Plátky prsou položíme na potravinovou folii, přidáme paštiku, vše zabalíme do ruličky, pevně utáhneme a necháme v lednici ztuhnout. Sušené švestky provaříme s červeným vínem a cukrem a necháme vychladnout. Zbylé víno slijeme a smícháme s brusinkami. Chleba nakrájíme na tenké plátky a upečeme v troubě na 200 °C cca 4 min. do křupava. Vychladlý váleček z kachních prsou s paštikou nakrájíme na plátky, přidáme marinovanou švestku a brusinkovou omáčku. Výsledný pokrm podáváme s opečeným chlebem.
Tip: Kachní prsa vždy připravujte i s kůží, díky které si maso udrží svou plnou chuť a šťavnatost.
Chlebová polévka je pokrm, který v sobě nese vůni tradice a pohodlí domova. Tato jednoduchá, ale výživná polévka má své kořeny v kuchyních, kde se neplýtvalo ničím a každý zbytek chleba našel své využití. K přípravě chlebové polévky je ideální žitný nebo kváskový chléb. Ze zdánlivě obyčejné polévky však lze připravit mistrovské dílo, když sáhnete po kvalitním a čerstvém bochánku. V našem případě využíváme kváskového pecnu z Chlebárny Hranice v Olomouckém kraji. A proč? Protože základem dobrého a kvalitního chleba jsou kvalitní suroviny. Tento chléb je zhotoven za 100% pšeničného kvasu, žitná mouka se přidává až při míchání těsta. Celý proces výroby pecnu v pekárně WELLART je časově velmi náročný a trvá kolem 12 až 15 hodin. Buďte bez obav, naši chlebovou polévku zvládneme za hodinu!
Dalším důvodem, proč je chléb z Chlebárny Hranice ideální, je jeho složení. Směs z chlebové pšeničné a žitné mouky, vody, soli a třístupňově vedeného kvasu zaručuje, že je Selský kvasový pecen velmi vláčný a má dlouhou trvanlivost. Doporučená teplota pro skladování chleba je 20 až 25 °C a platí rada našich babiček: uchovávejte pecen v čisté utěrce nebo plátěnce, aby chléb mohl „dýchat“.
Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 60 minut: 200 g kořenové zeleniny, 0,5 l zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 0,2 l smetany, 50 g másla, 1 Selský kvasový pecen z Chlebárna Hranice, 2 cibule, šalvěj, sůl, pepř.
Postup: kořenovou zeleninu orestujeme na másle spolu s česnekem do zlatova, zalijeme vývarem a necháme cca 30 min. vařit. Poté přidáme rozlámaný chleba, šalvěj, smetanu a vaříme dalších 30 min. Polévku rozmixujeme do hladka mixérem, přidáme máslo, dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu: omytou, neoloupanou cibuli upečeme v troubě na 200 °C po dobu cca 20 min. a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Několik kusů rozdrobeného chleba orestujeme na pánvi do zlatova. Nakrájenou cibulí a rozdrobeným chlebem polévku ozdobíme.
Tip: Polévku můžete pokapat pár kapkami oleje z vlašských ořechů, který podtrhne její zemitou chuť. Vyzkoušet můžete například Olej z vlašských ořechů od výrobce Chuť Moravy s. r. o.
Mátový sirup je ideálním společníkem horkých i studených nápojů ve svých nealko i alko verzích. My jsme využili jeho osvěžující chuť v pečeném čaji, který dokáže pořádně rozproudit i zahřát v zimních měsících. Sirup pochází z Vysočiny od paní Ivy Navrkalové a vzniká v malé manufaktuře Medíky a marmošky z vlastní sklizně máty, která není chemicky ošetřena. Do sirupu jsou vybírány jen ty nejlepší lístky, a nejen proto získal prestižní ocenění Regionální potravina ve svém kraji pro rok 2023.
A proč právě pečený čaj? Pečený čaj je skvělý způsob, jak zpracovat ovoce ze zahrádky, které doplníme malinami, borůvkami a brusinkami z našich lesů. Pečený čaj si můžeme připravit dopředu, zavařit jej do skla a využít jej kdykoliv v průběhu roku.
Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 30 minut: 500 g jablek, 500 g hrušek, 200 g malin, 200 g borůvek, 200 g čerstvých brusinek, 200 g blum, 150 g cukru, 200 ml mátového sirupu od Medíky a marmošky, skořice, badyán, hřebíček.
Postup: jablka, hrušky a blumy vyjádřincujeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do pekáče, přidáme zbytek ovoce, cukr, koření a promícháme. Ovoce pečeme v troubě na 200 °C cca 30 min. za občasného promíchání. Hotový pečený čaj zalijeme vodou, přidáme mátový sirup a dle chuti cukr.
Tip: Připravte si domácí mátovou limonádu. Sirup zřeďte s vodou (může být i minerální) a přidejte vaše oblíbené ovoce a led. Sirup lze také využít k pečení či slazení čajů nebo přidat do mléčných výrobků.
Zdroj fotografií a receptů: zdroj regionalnipotravina.cz, Regionální potravina. Zaslala Barbora Jermanová, Momentum Czech Republic PR – děkujeme
Žádný z nabídnutých článků vás nezajímá? Aktualizujte stránku pro nové výsledky...
Dopřejte svým letním večerům s přáteli originální exotickou příchuť. Běžné menu stačí jednoduše…
Na svěží jarní zeleninu se všichni celou dlouhou dobu, kdy vládne zima, nesmírně těšíme. A o…
Ovoce kaki Persimon Bouquet se stalo nedílnou součástí podzimních jídelníčků. Je známé pro svou…